AVERTISMENT foarte ciudat: "Dacă ne supărați, DOBROGEA o să fie un butoi cu pulbere!"
Presa locală din Constanţa a relatat săptămâna trecută despre faptul că în anul şcolar 2014-2015 orele de religie islamică nu se vor mai preda în şcolile din oraş iar orele de limbă turcă vor fi înjumătăţite. Drept răspuns, membrii acestei comunităţi au început să ameninţe populaţia majoritară cu acţiuni violente, scrie ziuaconstanta.ro.
„Eu atâta spun pentru cei care au ceva cu tătarii: dacă ne supăraţi, Dobrogea o să fie un butoi cu pulbere aşa că liniştiţi-vă”, este unul din multele mesaje de ameninţare postate la un articol pe această temă apărut în ziarul Ziua de Constanţa. „Trebuie să fie predată religia musulmană în şcoli, aşa a fost de sute de ani şi aşa va fi de acum înainte. Care este problema că se aude glasul imamului care cheamă lumea la rugăciune? Aşa cum suportăm clopotele, aşa va trebui să tolerăm şi chemarea musulmană la rugăciune. În Dobrogea până acum 200 de ani turcii şi tătarii erau majoritari”, comentează alt musulman anonim.
Cu toate acestea au existat şi voci mai ponderate. „Tătarii nu au treabă cu Turcia. Dobrogea este patria noastră, bunicii mei au murit în Al 2-lea Război Mondial pentru România. Eu sunt tătar şi îi doresc copilului meu o educaţie sănătoasă, nu mai suntem în comunism”, conchide un alt cititor.
„O întrebare de bun simţ: nu trebuie să fie relaţii de reciprocitate? În şcolile din Turcia se învaţă, cumva, religia ortodoxă şi limba română?”, se întreabă la rândul lui un român.
Ziua de Constanţa mai aminteşte despre o întâlnire între Consulul General al Republicii Turcia la Constanţa, Muftiul Cultului Musulman din România, preşedintele Uniunii Democrate a Tătarilor Turco-Musulmani din România, preşedintele Uniunii Democrate Turce din România şi inspectorul şcolar general Răducu Popescu, unde se va a discuta despre decizia Inspectoratului Şcolar ca din anul şcolar 2014-2015 orele de religie islamică să nu se mai predea în şcolile constănţene, iar orele de limba turcă să fie înjumătăţite.
Comunitatea musulmană din România numără aproximativ 70.000 de persoane, în majoritate de şcoală sunnită, 98% dintre ei trăind şi practicându-şi paşnic religia, de peste 500 de ani, în Dobrogea.