ROMÂNI DIN DIASPORA, vi se pregăteşte ceva: PNL a lansat proiectul privind votul prin corespondenţă
Vicepreşedintele PNL Mihai Voicu a declarat joi că liberalii au finalizat proiectul de lege privind votul prin corespondenţă, proiect pe care îl vor trimite tuturor grupurilor parlamentare şi premierului pentru observaţii, potrivit Agerpres.
"Votul prin corespondenţă este un vot alternativ, nu exclude votul obişnuit, prin prezenţa la urne într-o secţie de votare în străinătate, de aceea votul prin corespondenţă trebuie obligatoriu dublat de măsuri cu privire la organizarea de secţii de votare în străinătate", a spus Voicu într-o conferinţă de presă.
El a explicat că românii din străinătate care doresc să voteze prin corespondenţă trebuie să trimită o cerere în acest sens Autorităţii Electorale Permanente în cel mult 30 de zile de la data convocării alegerilor. Cererea trebuie să fie însoţită de copii ale documentelor care să ateste cetăţenia română şi o adresă de domiciliu sau de reşedinţă. După aceea, AEP întocmeşte un registru cu aceste persoane şi le transmite poştal documentele necesare votului într-un plic. Plicul va conţine instrucţiuni de vot, un certificat de alegător pentru votul prin corespondenţă cu rolul de a dubla garanţia identităţii alegătorului, pe care alegătorul trebuie să îl semneze ulterior, o declaraţie pe propria răspundere a acestuia că şi-a exprimat votul în condiţii legale, singur, neinfluenţat de nimeni, un buletin de vot şi un timbru autocolant.
Potrivit lui Voicu, alegătorul va trimite către biroul electoral de care aparţine, într-un plic preplătit, certificatul de alegător semnat, declaraţia pe propria răspundere semnată şi buletinul de vot cu autocolantul lipit pe candidatul preferat. Plicul va fi sigilat cu un sigiliu.
"Biroul electoral când primeşte documentele confruntă datele cu registrul iar buletinul de vot intact este introdus în urna de vot sigilat. Votul acesta este simplu, secret şi egal pentru toţi cetăţenii", a susţinut vicepreşedintele liberal.
El a adăugat că, potrivit unei estimări, acest vot va costa statul român 4-5 euro de alegător.
Ştirile orei
DAR/SI à propos cetatenii romani va rugam sa fiti informati ca exista tari care au declarat cu multi ani in urma o sustinere totala a cetatenilor lor; astfel Cehia a declarat ca oriunde pe lume s-ar afla un cetatean de-al Cehiei el este cetatea ceh chiar daca ar si o alta cetatenie intre timp. Faptul de a se fi nascut in Cehia este suficient ca sa fie considerat cetatean ceh. Acest lucru este de dorit sa se intample si cu cetatenii romani. Exista situatii in care unii dintre noi am devenit cetateni ai alotr tari numai pentru asa ni s-a cerut la un momnet dat dar nu nu am incetat nici o clipa sa fim cetateni romani si ne socotim cetateni romani pentru ca nci o clipa nu ni s-a cerut sa renuntam la cetateni noastra romana si nci nu ne-a fost refuzata sau respinda vreodata de statul roman. Noi ne consideram cetateni romani pana la moarte. Un ex. sunt chiar eu. Mi s-a cerut sa iau o alta cetatenie pentru a mi se folosit specializarile (capatate in scolile din RO) dar nu m i s-a cerut sa renunt la cetatenia romana, ceea ce nici nu am facut pentru ca ma consider romanca pana la moarte. Va rugam pe dumneavoastra si mai ales pe presedintele Roamaniei, domnul Johannis, sa luptati pentru aceste drepturi ale noastre, ale romanilor, ca oriunde am fi sa ramanem prin voint astatului roman, cetateni romani, orice s-ar intampla. Caci nu vad ce alt asset are Romania mai mare decat oamenii ei?! ultumesc. Cu resepct, G. Arsenie