Romania e liberă de Bechtel. Contractul a fost reziliat
37,2 milioane de euro reprezintă în mare parte sume datorate pentru lucrări deja realizate, penalitățile și despăgubirile fiind doar de ordinul milioanelor de euro.
Miercuri seara, aproape de miezul nopții, ministrul delegat pentru Proiecte de Infrastructură Dan Șova a anunțat într-o emisiune televizată că negocierile în privința rezilierii contractului cu Bechtel s-au încheiat, iar contractul a fost anulat. Guvernul a confirmat joi informația printr-un comunicat de presă, punând punct unei aventuri păguboase de 10 ani între statul român și compania americană, un final care pune un preț pe libertatea României – 37,2 milioane de euro.
Cu o vechime de aproape un deceniu, contractul a ajuns să fie anulat în condițiile plății unei daune surprinzătoare, mai ieftină decât valoarea a doi kilometri din autostradă, în condițiile în care prețul pe 1.000 de metri ajunsese la un moment dat la circa 25 de milioane de euro.
37,2 milioane de euro reprezintă în mare parte sume datorate pentru lucrări deja realizate, penalitățile și despăgubirile fiind doar de ordinul milioanelor de euro, potrivit declarațiilor ministrului Dan Șova.
Desigur, Bechtel a avut pretenții mult mai mari de la statul român, dar implicarea specialiștilor în drept cu mandatul clar de a găsi soluții pentru anularea în condiții favorabile a contractului a reușit să schimbe cursul negocierilor și a oferit țării noastre libertatea pe care o căuta de ani de zile în această privință.
Acordul semnat și deja intrat în vigoare din data de 29 mai 2013 reprezintă rezultatul final al negocierilor româno-americane și va însemna, pe lângă anularea oricăror obligații ale părților, și faptul că șantierul autostrăzii Transilvania va fi preluat de Compania Națională de Autostrăzi și Drumuri Naționale din România (CNADNR).
Început în anul 2004, costul inițial al proiectului autostrăzii Transilvania era de circa 2,2 miliarde de euro.
Din totalul de 415 kilometri pe care trebuia să-i construiască Bechtel, au fost finalizați doar 52 de kilometri, între Turda și Câmpia Turzii, compania renunțând la tronsonul dintre Târgu Mureș și Brasov, pentru care statul roman a plătit deja circa 1,4 miliarde de euro. Așadar, în urma unor serii de renegocieri din anii trecuți, dar mai ales a celei din 2005, contractul cu Bechtel a ajuns sa reprezinte una din cele mai mari găuri negre din bugetul României.
În plus, rezilierea înseamnă și un nou început pentru Autostrada Transilvania, fiind clar că pe baza actualei formule aceasta nu ar fi fost finalizată. Potrivit planului propus de Guvern, după finalizarea procedurilor actuale va urma concesiunea autostrăzii în vederea continuării construcției. Vor avea loc discuții între reprezentanții autorităților locale și centrale și va fi promovat un nou sistem competitiv de găsire a constructorilor.
Potrivit premierului Victor Ponta, anul acesta va putea fi licitat tronsonul Sebeş-Câmpia Turzii pentru a lega Clujul de autostrada Arad-Sibiu, după care, fie prin fonduri europene, fie pe baza unui parteneriat public-privat, se va continua vechiul traseu către Suplacul-de-Barcău și Sighișoara.
Conform unor surse guvernamentale, există discuții cu o serie de companii internaţionale de construcţii interesate să participe la noul proiect, urmând ca acum, după încheierea contractului cu Bechtel, să fie realizat un nou studiu de trafic care să ilustreze situaţia actuală pe traseu.