S-a descoperit un nou meteorit în România. A stat ascuns zeci de ani în curtea unui sătean
Un nou meteorit a fost descoperit în România şi este în curs de atestare ştiinţifică. Clujeanul Răzvan Andrei, doctor în geologie şi specialist în meteoriţi, a declarat, pentru Agerpres, că noul meteorit a stat câţiva zeci de ani în curtea unui ţăran din Teleorman, din localitatea Gresia.
'Gresia e ultimul meteorit găsit în România şi are o poveste simpatică. La un moment dat un agricultor s-a dus să sape o groapă în pământ şi a găsit un pietroi înăuntru. L-a luat acasă şi l-a pus în spatele curţii, unde a stat vreo 30 de ani, când fiul întors de la muncă în străinătate s-a uitat la el şi s-a gândit că ar putea fi meteorit. A făcut diverse demersuri. A dus meteoritul în Belgia, apoi a ajuns la Viena la analize, am mers şi eu să văd despre ce e vorba. Da, este un meteorit foarte interesant, e o condrită, nu mă hazardez să spun încă de care. Are aproape 27 kg, cu o destul de mare bucată lipsă. E şi foarte alterat. Pietros', a menţionat Răzvan Andrei.
În România sunt recunoscuţi până acum doar opt meteoriţi, Gresia urmând să fie al nouălea.
Cel mai vechi meteorit confirmat de specialişti a căzut la Mădarăşul de Câmp, judeţul Mureş, pe 4 septembrie 1852.
Cel mai cunoscut şi cel mai mare meteorit din România este cel căzut în localitatea clujeană Mociu, pe 3 februarie 1882. Bucata cea mai mare şi care se păstrează la Muzeul de mineralogie din Cluj are 35,7 kg, dar se estimează că resturile meteoritului, împrăştiate pe o distanţă de 15 kilometri, ar avea în total peste 300 de kilograme, din care 42 kg ar fi la muzeul clujean, iar restul sunt împrăştiate în peste 100 de muzee din toată lumea.
Răzvan Andrei spune că toţi meteoriţii pierd foarte mult din greutate după ce intră în atmosferă şi că cel de la Mociu ar fia avut iniţial cel puţin 30 de tone.
Ştirile orei
Sunteți amabil să îmi spuneți dacă se poate lua legătura cu d-l Razvan Andrei?
Cu mulțumiri,
Toader Gheorghe
[email protected]
Tel. 0749079046