1 Decembrie spectaculos!
Evenimentul dedicat Zilei Naţionale marchează trecerea a 95 de ani de la Marea Unire, iar intonarea imnului național și executarea a 21 de salve de tun au fost momente în care cetățenii participanți și-au arătat aprecierea și respectul față de strămoșii căzuți la datorie pe fronturile de apărare ale țării.
Românii care au dorit să petreacă o duminică interesantă alături de familie au avut ocazia perfectă de Ziua Națională. Parada militară organizată anul acesta a fost cea mai mare din ultimii 20 de ani și a oferit un spectacol de neuitat celor prezenți în Piața Arcului de Triumf. 2.000 de militari au defilat pe bulevardul Kiseleff, 200 de mijloace tehnice din armată au rulat pe șosele și 35 de aeronave au survolat zona, impresionându-i pe cei peste 20.000 de români prezenți la eveniment.
Desigur, din Piață nu au lipsit nici politicienii, care au depus coroane de flori în memoria eroilor căzuţi la datorie. Premierul Victor Ponta, fostul prim-ministru Adrian Năstase, preşedinţii celor două camere ale Parlamentului, Valeriu Zgonea şi Crin Antonescu, primarul general Sorin Oprescu, ministrul Apărării Naţionale Mircea Duşa, fostul preşedinte al României Emil Constantinescu, dar și actualul președinte Traian Băsescu au urmărit defilarea. Acestora li s-au alăturat și prinţul Nicolae al României, prinţul Paul şi prinţesa Lia, dar și preşedintele Republicii Moldova, Nicolae Timofti.
Tensiunea dintre premierul Victor Ponta și președintele Traian Băsescu a fost una evidentă, cei doi stând în tribune diferite. Totuși, respectând spiritul Zilei Naționale, prim-ministrul a făcut gestul politicos de a-l saluta pe șeful statului, un moment care a fost apreciat de cei prezenți ca fiind o dovadă de bun-simț.
Evenimentul dedicat Zilei Naţionale marchează trecerea a 95 de ani de la Marea Unire, iar intonarea imnului național și executarea a 21 de salve de tun au fost momente în care cetățenii participanți și-au arătat aprecierea și respectul față de strămoșii căzuți la datorie pe fronturile de apărare ale țării.
Depunerea de coroane de flori a fost urmată de prezentarea steagurilor unităţilor din teatrele de război. Anul acesta a fost pentru prima dată când la paradă au fost invitaţi militari din alte ţări. 140 de soldaţi din Franţa, Polonia, Turcia şi Statele Unite ale Americii au defilat de 1 Decembrie alături de 2.000 de militari din Ministerul Apărării Naţionale, Ministerul Afacerilor Interne, Serviciul Român de Informaţii şi Serviciul de Protecţie şi Pază.
Participanții au putut să admire și o replică a avionului realizat de Aurel Vlaicu, iar spre seară militari din Regimentul 30 Gardă ”Mihai Viteazul” au mărşăluit cu torţe aprinse din centrul Capitalei până în sectorul 6.
În tot Bucureștiul, primarii de sector s-au întrecut în “oferte”. În sectorul 2 al Capitalei 100.000 de sărmăluţe şi ţuică fiartă au fost pregătite de Primarul Neculai Onţanu pentru a fi oferite gratuit bucureştenilor astăzi cu ocazia sărbătorii Zilei Naţionale a României. La spectacolul de muzică și dansuri „1 Decembrie pentru Sectorul 3” din Parcul Titan 5.000 de porţii de fasole cu cârnaţi şi vin fiert au fost servite celor prezenți. În parcarea din faţa Pieţei Drumul Taberei Primăria Sectorului 6 a oferit bucureştenilor peste 1.000 de porţii de fasole cu ciolan.
La sediul Guvernului și la Camera Deputaților a fost organizată de 1 Decembrie Ziua Porților Deschise, ocazie cu care românii au putut vizita Palatul Victoria și Palatul Parlamentului și toate sălile oficiale în care au loc evenimentele importante pentru viața politică.
Aproximativ 14.000 de persoane au fost prezente duminică la Palatul Parlamentului, unde au fost întâmpinate de preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea. Acesta a declarat că le urează "La mulţi ani!" tuturor românilor care sunt în ţară sau în afara ţării.
La Guvern, premierul Victor Ponta i-a salutat pe vizitatorii Palatului Victoria, exprimându-şi speranţa că poate de 1 Decembrie va fi "linişte şi pace", astfel încât să nu se supere nimeni. Prim-ministrul a participat la ceremonia dezvelirii Drapelului Naţional instalat pe frontispiciul Palatului Victoria, după care i-a încurajat pe românii veniți în vizită să stea pe scaunele miniștrilor și să descopere toate laturile vieții guvernamentale.
În discursul său, Victor Ponta a subliniat că există toate motivele pentru ca românii să fie mândri de prezent, de locul în care au ajuns azi, arătând că trebuie să fie mândri de toţi cei care au ridicat drapelul României în lume, performeri, sportivi cu mari performanţe, cercetători sau inventatori, elevi şi studenţi olimpici, medaliaţi la competiţii externe sau artişti premiaţi, ca şi de toţi acei români care, sub anonimat, îşi fac datoria zilnic pentru ţară, fără să apară în presă - militari, medici, pompieri, poliţişti sau profesori.
La 95 de ani de la Marea Unire, românii au datoria de a înainta pe calea unităţii, a construcţiei, a unei societăţi demne şi puternice, de a privi spre viitor pentru a da noilor generaţii un nou proiect, un nou sens și o nouă speranţă.
Ştirile orei
daca nu era prezent dumnealui,nu era asa spectaculos..