2 ani de Guvernare Ponta. Analiza in 11 indicatori macroeconomici

| 10 iun, 2014

1. Cresterea economica a explodat. Romania a recuperat puternic pierderea de potential economic din perioada crizei. Romania a avut anul trecut a doua cea mai puternica crestere economica din Uniunea Europeana iar in primul trimestru cea mai ridicata rata de crestere economica din UE.

Rata de crestere economica din primul trimestru in tari UE

Sursa: Eurostat, 2014

In a doua jumatate a acestui an se depaseste PIB real din 2008.

Cresterea economica din Q1/Q1 din anul anterior 2009-2014

Sursa: Eurostat, 2014

2. Modelul de crestere economica se schimba, productivitatea muncii creste. Romania recupereaza decalajele de productivitate fata de tarile din UE.

Evolutia productivitatii muncii fata de tarile UE 15 si UE9

Sursa: BNR, pe baza datelor Eurostat 2014

3. Industria reprezinta principalul motor de crestere economica. Productia industriala creste cu rate de 9-10%. Este rezultanta cresterii cererii externe pentru produsele romanesti, a schemelor de ajutor de stat acordate industriei, schemelor de sprijin al pretului la energie acordate marilor consumatori industriali, facilitatilor acordate programatorilor, cresterii absorbtiei de fonduri europene prin Programul de Crestere a Competitivitatii Economice POS CCE, schemelor de minimis acordate IMM s.a. Viitorul arata bine: in primele 4 luni din 2014 comenzile noi din industrie au crescut cu 9,5% fata de aceeasi perioada din anul trecut.

Crestere procentuala a productiei industriale (serie ajustata)

Sursa: INS, 2014

4. Romania poate deveni hub tehnologic si industrial. Expertii BNR confirma specializarea pe industrii cu intensitate tehnologica ridicata. Se observa cresterea ponderii industriilor medium si high tech – cu valoare adaugata ridicata. Reindustrializarea Romaniei se face pe pilonii unei industrii mai competitive si mai putin energofage. (detalii in lucrarea Mozaicul modificarilor structurale: cateva piese, autor Elena Iorga – BNR, 2014, http://www.bnr.ro/Simpozion-Transformari-in-economia-romaneasca-10812.aspx )

Sursa: BNR, 2014

5. Romania nu mai urmeaza modelul cresterii economice pe datorie. Datoria externa a crescut cu 26 miliarde euro in perioada feb 2009 feb 2012. In ultimul an a scazut cu 6 miliarde euro.

Sursa BNR, 2014

Cheltuielile cu dobanzile au scazut fata de anul trecut. La martie acestea erau cu 20% mai mici iar la aprilie cu 3,1% mai mici fata de aceeasi perioada din anul trecut.

Evolutia cheltuielilor cu dobanzile platite din bugetul de stat

Sursa: Ministerul Finantelor Publice, 2014

Datorii mai mici inseamna resurse mai mari in viitor pentru infrastructura, educatie si sanatate. Prin consolidarea fiscala calitativa Romania este credibila in fata investitorilor externi. Politicile macroeconomice credibile au crescut increderea in economia romaneasca. Romania se imprumuta la randamente minime istorice si pe maturitati lungi. Emisiunile de obligatiuni sunt suprasubscrise de 4 ori, reflectand incredere in economia romaneasca.

6. Romania nu mai consuma din economisirea altor tari. Romania nu are probleme la dezechilibrul extern (anul trecut deficitul de cont curent a fost de 1,1% din PIB), Romania are a 4 a cea mai mica ponderea a datoriei publice in PIB din UE (40% din PIB iar pe net dc dam la o parte bufferul din trezorerie avem 36% din PIB), Romania are unul dintre cele mai mici deficite din UE. Inflatia este in jur de 1% iar rezervele BNR sunt mult peste limita de confort, fie ca judecam dupa regula Greenspan Guidotti raportandu-le la datoria externă pe termen scurt (la maturitatea rămasă), dupa gradul de acoperire a trei luni de importuri sau daca acopera cel putin o cincime din M2. Exporturile au un ritm de crestere mai mare decat cel al datoriei externe pe termen scurt, deci este ok.

7. Romania incepe sa-si recastige increderea in ochii investitorilor straini. BNR: Investiţiile directe ale nerezidenţilor în România (date estimate) au totalizat 570 milioane euro in martie 2014 (în creştere cu 30 la sută faţă de perioada ianuarie-martie 2013).

8. Absorbtia de fonduri europene a crescut exponential. Guvernarea Ponta a tras in primele 4 luni din acest an cat guvernarile Boc si Ungureanu la un loc. Platile intermediare de la CE in primele 4 luni din 2014 au fost de 1,4 miliarde euro suma egala cu cat s-a tras in toata perioada 2007-aprilie 2012 adica 5 ani si 4 luni.

Evolutia ratei de absorbtie a fondurilor europene 2009-aprilie2014

Sursa: Ministerul Fondurilor Europene, 2014

9. Romania a avut excedent la produsele agricole/alimentare pentru prima data dupa 20 de ani. Se observa si efectul cresterii subventiilor de la UEsi/sau de la bugetul de stat.

Schema de plata unica pe suprafata (euro la hectar)

Sursa: Ministerul Agriculturii, 2014

10. Indicatorii care arata gradul de bunastare sociala se imbunatatesc. Puterea de cumparare a castigului salarial a crescut cu 3,3% in aprilie 2014 fata de aprilie 2013. Puterea de cumparare a pensiei a crescut cu 3%. Cifra de afaceri in compertul cu amanuntul a crescut cu 7,9% in primele 4 luni din 2014 fata de aceeasi perioada a anului trecut.

11. Efectivul salariatilor stabili din economie (cei care lucreaza 22 de zile lucratoare pe luna/ 8 ore pe zi) a crescut cu 120.000 in cei doi ani de Guvernare Ponta.

Sigur, suntem sub tinta stabilita de 1 milion de locuri de munca in perioada 2012-2020, adica o medie de 125.000 de locuri de munca pe an. Nu trebuie sa uitam aici un lucru. Este demonstrat empiric ca piata muncii isi revine cu decalaj temporal de pana la doi ani in urma unei crize. Masurile active de crestere a ocuparii, reducerea CAS de la 1 iulie, facilitatile acordate pentru angajarea tinerilor si a celor de peste 45 de ani si scutirea de impozit pe profitul reinvestit vor stimula cresterea ocuparii in viitor.

 

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

6 Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
19 aug, 2014
cantautor
ai mai ratat se pare o sansa..
sa ajungi ministrul bugetului..
inseamna ca Romania are totusi un gram de speranta
23 iul, 2014
cantautor
ai venit la conferinta de presa cu materiale din Ziarul Financiar
foarte bine ca te informezi..
dar citeaza baiatule si sursa,nu ti-e rusine de studentii tai?
nesimtire crasa...profesorul triseaza dar are pretentii sa fie considerat imaculat..
23 iul, 2014
profesorasul cel viteaz
pentru Dl profesor,nota 3 .....
In ultima parte a conferinței, rezervată întrebărilor din partea presei, premierul Victor Ponta a oferit câteva răspunsuri după care, în urma valului de întrebări incomode, s-a ridicat și a părăsit sala, urmat de ministrul Finanțelor, Ioana Petrescu, și de consilierul Cristian Socol. În timp ce se ridica de pe scaun, premierul Ponta a motivat plecarea prin "Mă iertați, am vrut să vă răspund de aici, dar intrăm la polemici", scrie HotNews.
15 iul, 2014
cantautor
tu cum stai cu MTO-ul,stimabile?
Ponta sta cam prost...el zice ca doar cu auzul...
17 iun, 2014
canciautor
analistule,conferentiarule,consilierule...
nu te mai agita,nu mai pupa ....unde ai nevoie
sotia de la ASF nu va fi restructurata
17 iun, 2014
goPontaNemaPrezident
lasati baiatul in pace..
se pare ca a "mirosit" ca portofoliul de la buget e liber...
are si gustul si mirosul foarte dezvoltate

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ