200.000 de români riscă să nu aibă căldură la iarnă
Cu câteva săptămâni înaintea momentului în care ar trebui pus în funcțiune sistemul de încălzire centralizată, la Galați se profilează perspectiva ca 61.000 de apartamente, locuite de 180.000 de persoane, să rămână fără căldură.
După ce societatea locală de distribuire a energiei termice și apei calde menajere, Apaterm SA, a intrat în reorganizare în urmă cu doi ani, în iunie 2014 a intrat în insolvență și CET-ul care produce energia termică, Electrocentrale SA Galați. CET-ul a ajuns la dezastrul financiar ca urmare a faptului că de ani de zile nu a încasat de la Apaterm toți banii pentru energia termică furnizată, iar Apaterm nu și-a achitat facturile către Electrocentrale din cauză că nu și-a încasat banii de la asociațiile de proprietari. De ieri, situația s-a agravat, pentru că Apaterm a ajuns în situația de a-i fi sistată furnizarea apei reci de către cealaltă regie a municipalității, Apă Canal SA Galați.
În iarna trecută, sistemul de încălzire a funcționat la limita de avarie, în condițiile în care cu 10 milioane din fondurile municipalității, alte 10 milioane de la guvern, plus alte sume încasate cu greu de asociațiile de proprietari au fost plătite sumele necesare pentru ca Electrocentrale să achite în avans către Romgaz facturile pentru gazele furnizate.
Concluzie: „Stare de panică în rândul consumatorilor“
Potrivit unei analize prezentate de Apaterm la ședința Colegiului Prefectural, sistemul de încălzire este pe punctul de a intra în colaps. În analiză se spune că ”starea de insolvență a Electrocentrale va determina furnizorii de materii prime şi în special Romgaz să își reconsidere poziţia, existând riscul întreruperii furnizării gazelor. (…) Efectul imediat al unei întreruperi în furnizarea gazelor naturale este întreruperea serviciului către cele 61.801 apartamente racordate la sistemul centralizat”. Ca urmare a unei astfel de situații, ”Apatermul, aflat în cel de-al doilea an de reorganizare, din cei patru aprobaţi de adunarea creditorilor, societate captivă în relaţia cu producătorul local de energie termică Electrocentrale SA, va fi cu siguranţă pusă în situaţia de a intra în faliment ca efect al încetării activităţii producătorului. În aceste condiţii la nivelul municipiului Galaţi nu se va mai putea asigura pe perioada de iarnă 2014-2015 încălzirea populaţiei”, se mai spune în analiza Apaterm. Regia încearcă să recupereze de la asociațiile datornice suma de 170 milioane lei, ce reprezintă datoria de bază și penalități. Apaterm deţine 2.374 de sentinţe definitive şi are în diverse stadii de judecată 2.794 de dosare.
”Punerea în execuţie a acestora până la atragerea răspunderii membrilor asociaţiilor de proprietari reprezintă un adevărat scenariu de coşmar social care s-ar putea desfăşura pe raza municipiului Galaţi cu toate efectele care derivă din acesta: economice, sociale, și politice. Este mai mult decât evident că o asemenea decizie va conduce la o stare de panică în rândul consumatorilor”, este concluzia din analiza Apaterm.
Prima „rezolvare“: schimbarea directorului
Primarul Marius Stan a ripostat la aceste concluzii, pe care le-a calificat ca fiind ”informații alarmiste”. ”E adevărat că sunt probleme serioase în ceea ce privește termoficarea, probleme generate, așa cum am mai spus-o, de faptul că populația nu își plătește facturile pentru apă caldă și căldură. Nu neg că sunt probleme, dar de aici și până la scenariile apocaliptice ilustrate de conducerea Apaterm, în informările pe care le face către unele instituții, e o mare diferență. Mi se pare grav ca o societate de interes public, aflată în subordinea Consiliului Local, să transmită un astfel de mesaj populației și nu voi întârzia să iau măsuri”, a declarat Marius Stan.
Declarația primarului a fost urmată de demisia administratorului special al Apaterm SA, Didi Dumitru, fost consilier personal al primarului Galațiului, pe care tocmai Marius Stan îl pusese în funcție, deși nu avea experiența necesară. În locul acestuia a fost numit administrator special Cristian Istrate, fost director al Apaterm în perioada 2004-2006.
Primarul Marius Stan a făcut o primă deplasare la București în speranța obținerii unei rezolvări. ”Mergem la Guvern să obținem sprijin pentru rezolvarea problemei termoficării. Căutăm cea mai eficientă soluție pentru încălzirea populației, atât pe termen scurt, adică pentru iarna care vine, cât și pe termen mediu și lung”, a precizat primarul Galațiului.