2013 – un an record pentru agricultura românească
Conform Eurostat, țara noastră se află pe primul loc în UE la producția de floarea soarelui, în 2013 fiind recoltate peste 2 milioane de tone.
Anul 2013 a consemnat o creștere deosebit de importantă în domeniul agriculturii din România, datele oferite de Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) și de Eurostat indicând o serie întreagă de creșteri și vești bune pentru țara noastră. Creșterile nu sunt deloc de neglijat, în contextul în care vor determina o relansare a agriculturii românești, relansare care la rândul ei va genera un foarte important plus în economie. Practic, acea creștere economică de 2,5% prognozată de analiștii de la The Economist pentru anul curent se fundamentează într-o mare măsură, alături de exporturi, pe producțiile record din agricultură, pe care le vom trece în revistă în cele ce urmează. Iar la acest aspect se adaugă, bineînțeles, ieftinirea pe piața românească a produselor agricole, care de altfel s-a și observat în urmă cu două luni.
Să începem mai întâi cu două categorii la care România a ajuns fruntașă în Uniunea Europeană. Conform Eurostat, țara noastră se află pe primul loc în UE la producția de floarea soarelui, în 2013 fiind recoltate peste 2 milioane de tone. Este vorba de o creștere cu 45% față de anul trecut, cu 13% față de 2011 și cu 60 de procente comparativ cu 2010. Totodată, suntem pe locul doi în UE la producția de porumb, cu o creștere de 57% față de anul trecut. Eurostat nu deține deocamdată datele pentru toate țările din Uniunea Europeană, însă cifrele aferente țărilor care ne-ar putea întrece la aceste două categorii sunt afișate, deci putem considera clasamentul ca fiind valid în ceea ce privește România.
Cele două produse alimentare nu sunt singurele la care am înregistrat creșteri. Majoritatea producțiilor agricole au înregistrat sporuri considerabile față de 2012: +39% la grâu și secară, +63% la orz, +22% la cartofi, +20% la producția de vin (care se traduce printr-un record al ultimilor trei ani), +13% la roșii și mere, +17% la sfecla de zahăr, +317% la producția de rapiță. În cazul ultimei cifre nu este vorba despre o greșeală, recolta fiind chiar mai mare decât triplul celei din anul anterior, însă acest lucru este determinat și de majorarea considerabilă a suprafeței cultivate, potrivit datelor MADR. În ceea ce privește cerealele, producția de grâu și secară din acest an totalizează 7,3 milioane de tone, ceea ce înseamnă că este cea mai mare din ultimii opt ani și a doua din ultimii 43 de ani.
Și la capitolul animale, o bună parte a categoriilor au înregistrat creșteri față de 2012: +13% la bovine, +5% la porcine, +8% la ouă, +7% la lână, +26% la producția de miere. Aceste sporiri procentuale rezultă din compararea primelor 6 luni din 2013 cu aceeași perioadă a anului trecut.
Cu siguranță că o parte din aceste creșteri se datorează condițiilor climaterice favorabile de anul acesta, însă există și un merit important al Guvernului care trebuie recunoscut, oricât de multe ne-ar plăcea sau nu. În primul rând este vorba despre acele subvenții plătite în avans către fermieri anul trecut, care le-au permis acestora să se pregătească pentru anul agricol 2013. De asemenea, s-au acordat despăgubiri pentru cei afectați de secetă și s-a făcut, pentru prima dată în ultimii 10 ani, prima umplere a canalelor de irigații. Ceea ce dă încredere în viitor este faptul că și anul acesta s-au luat măsuri importante, care vor acționa ca stimulente: s-au alocat 2,9 miliarde de lei pentru plata în avans a subvenţiilor, s-a constituit Fondul pentru acordarea de microcredite în agricultură, s-au finanțat proiecte pentru depozite de legume-fructe, s-a redus TVA la pâine pe întreg lanțul de producție și s-au redus costurile pentru agricultori la livrarea apei destinate irigațiilor.
Cea mai bună veste pentru Români ar fi ca în anul agricol 2014 să nu se înregistreze o diminuare a recoltelor. Dacă vom reuși să ne menținem la acest nivel de producție și în viitor, creșterea economică astfel rezultată ar deveni o constantă, iar România s-ar putea transforma, treptat, într-un mare exportator pentru țările din jurul nostru.