24 de angajaţi ai Combinatului Oltchim Râmnicu Vâlcea au intrat în greva foamei
Numărul disponibilizaţilor de la Combinatul Oltchim Râmnicu Vâlcea care au intrat, luni, în greva foamei a ajuns la 24. Aceştia au cerut ca premierul Victor Ponta să vină la Râmnicu Vâlcea pentru a le spune de ce nu au fost respectate promisiunile făcute în momentul disponibilizărilor din anul 2013.
Greviştii i-au înmânat prefectului de Vâlcea, Dumitru Cornoiu, o declaraţie a fostului ministru al Muncii Mariana Câmpeanu, care declara pe 1 iulie 2013 că "Ministerul Muncii dispune de fondurile necesare pentru plata salariilor restante şi a salariilor compensatorii pentru persoanele care vor fi disponibilizate de la Combinatul Oltchim", potrivit Agerpres.
"Avem aici, negru pe alb. Spunea ministrul Câmpeanu anul trecut, citez: 'din datele pe care le cunosc, de la Combinatul Oltchim vor fi disponibilizate peste 900 de persoane, pentru care se vor plăti salariile restante, concediul de odihnă şi salariile compensatorii'. Păi, unde sunt banii? Că noi asta cerem, atunci când am fost trimişi acasă, am fost păcăliţi de ministrul Muncii. Este ultima şansă de a intra în greva foamei, nu plecăm de pe scările prefecturii", a declarat Maria Cobrescu, liderul greviştilor.
Dacă dimineaţă numărul celor care au intrat în greva foamei era zece, numărul acestora a crescut la 24 şi potrivit protestarilor "sunt şanse ca până la sfârşitul zilei de luni, să fie şi mai mare acest număr".
Aproximativ 60 de disponibilizaţi de la combinatului Oltchim au protestat, luni, în faţa Prefecturii Vâlcea, pentru a două săptămână consecutiv, cerând soluţii pentru a primi restanţele salariale din anul 2013. Protestatarii au scandat lozinci antiguvernamentale şi împotriva conducerii combinatului.
Prefectul judeţului Vâlcea, Dumitru Cornoiu, a încercat să poarte un dialog cu protestatarii, solicitând o delegaţie formată din 15 reprezentanţi, dar oamenii l-au respins, spunând că doresc să participe cu toţi la discuţii.
Disponibilizaţii au mai cerut ca premierul Victor Ponta să vină la Râmnicu Vâlcea şi să demită actuala conducere a combinatului şi administratorii judiciari. Ei au afirmat că nu au încredere în privatizarea combinatului, amânată de atâtea ori, şi implicit nu au speranţe că îşi vor mai primi vreodată sumele restante, aflate la masa credală.
În iunie 2013, 900 de salariaţi ai combinatului Oltchim au fost concediaţi, plăţile compensatorii pentru aceştia fiind trecute la masa credală.
În prezent, Oltchim este propus pentru privatizare, ultimul termen anunţat oficial fiind 6 iunie 2014.