3 semnale care trebuie să te trimită urgent la dentist
Cu cât vizitele la medicul stomatolog sunt realizate mai devreme, cu atât sănătatea organismului este mai bine protejată. Cele mai multe persoane consideră că este necesar să meargă la un control stomatologic doar atunci când semnele și simptomele afecțiunilor orale nu mai pot fi calmate.
Pentru că este foarte important să ajungem în cabinetul medicului dentist la timp, este necesar să recunoaștem semnalele care ne ajută să ne dăm seama când trebuie să mergem de urgență la stomatolog. Iată care sunt 3 dintre cele mai importante simptome pe care trebuie să le cunoaștem:
Durerea persistentă
Urgențele stomatologice sunt la fel de importante precum orice alte probleme medicale. Medicii stomatologi care realizează tratamente în regim de urgență explică faptul că afecțiunile ce provoacă dureri ce persistă mai mult de 2-3 zile necesită un tratament imediat tocmai pentru a calma disconfortul și pentru a trata cauza afecțiunii.
Durerea de dinte reprezintă una dintre cele mai comune simptome ale afecțiunilor orale. Aceasta poate să apară atunci când te aștepți mai puțin și te poate lua prin surprindere. Deoarece este una dintre cele mai des întâlnite simptome, durerea de dinte poate fi asociată cu diverse cauze. Astfel, aceasta poate să apară și din cauza unei simple carii dentare, dar și din cauza pulpitei acute, care reprezintă o inflamare a pulpei dintelui.
O durere de dinte poate reprezenta și o afecțiune numită de către medicii stomatologi parodontită apicală acută. Aceasta afecțiune reprezintă inflamarea vârfului rădăcinii dintelui și, pe lângă durere, poate să îți provoace inflamarea gingiei și apariția febrei. De asemenea, durerea de dinte poate să apară și în urma unei extracții dentare. Chiar dacă în primele 2-3 zile din urma intervenției este normal să te confrunți cu dureri, atunci când acestea apar după 4-5 zile de la extracția dentară și nu pot fi calmate este necesar să mergi la medicul stomatolog, deoarece există posibilitatea să te confrunți cu o alveolită postextracțională.
Inflamații gingivale
Acestea trebuie să reprezinte un semnal de alarmă și trebuie să te îndemne să mergi cât mai curând la medicul stomatolog. Modificările de volum ale gingiei, apariția sensibilității sau chiar a durerii acestora pot reprezenta simptome a mai multor afecțiuni orale, așa cum se întâmplă și în cazul durerilor dentare. Atunci când vorbim despre urgențe stomatologice, inflamațiile gingivale pot indica celulitele. Acestea sunt de fapt inflamații în jurul rădăcinii dintelui sau în spațiul dintre gingie și dinte. De asemenea, inflamațiile gingivale pot reprezenta și prezența abceselor dentare, adică prezența unui grup de infecții care evoluează în apropierea osului maxilar sau mandibular. Nu în cele din urmă, schimbările apărute la nivelul gingiei însoțite de dureri pot indica prezența pericoronoritei dinților incluși ceea ce înseamnă că una sau mai multe măsele de minte sunt blocate la nivelul gingiei și nu pot erupe complet la suprafața gingiei.
Sângerările abundente
Sângerările cavității orale reprezintă cu adevărat un motiv de îngrijorare. Acestea trebuie tratate cu foarte multă seriozitate imediat ce sunt observate. Sângerarea este un simptom pe care îl poți întâlni în cazul unei hemoragii postextracționale, adică după extracția unuia sau mai multor dinți. Deși sângerarea imediat după extracția dentară este normală, în situația în care aceasta persistă mai mult de 5 – 6 ore, devine abundentă sau reapare la un interval de câteva zile, în mod spontan sau provocată de un accident ori un traumatism, este important să contactezi medicul stomatolog. Este recomandat ca atunci când te confrunți cu orice tip de sângerare a cavității orale să te prezinți de urgență la cabinetul stomatologic pentru oprirea acesteia și pentru depistarea și tratarea cauzei.
Alte urgențe stomatologice
Așa cum ne explică specialiștii de la Asociația Dentară Americană Asociația Dentară Americană, urgențele stomatologice reprezintă acele probleme apărute la nivelul cavității orale ce necesită atenție imediată pentru ameliorarea durerii și pentru controlul riscului de agravare a situației. Așa cum am văzut, durerea, inflamațiile gingivale și sângerările abundente reprezintă 3 dintre cele mai importante semne ce trebuie să te trimită la medicul stomatolog. Cu toate acestea, există și alte situații în care este necesar să ajungi în cabinetul medicului dentist în timp cât mai scurt.
În cazul persoanelor care poartă aparat dentar există posibilitatea ca, în urma unor accidentări, sârmele sau brackeții acestuia să se desprindă și să rănească gingia, limba, obrajii sau chiar buzele. În astfel de situații este recomandat să te prezinți cât mai repede la medicul tău ortodont pentru a reuși să înlături disconfortul resimțit, dar și pentru a te asigura că nu există posibilitatea unei răniri ulterioare. De asemenea, este recomandat să mergi cât mai repede la medicul tău stomatolog atunci când lucrările protetice pe care le porți necesită ajustări sau reparații.
Așadar, urgențele stomatologice și semnele care ne indică prezența acestora trebuie tratate cu foarte mare seriozitate tocmai pentru că pot pune în pericol sănătatea generală a organismului. Este foarte important ca urgențele stomatologice să fie tratate de către medicii stomatologi, iar eventualul tratament medicamentos să fie început doar în urma recomandării medicului.