3 studii pe care adversarii gamingului online nu vor sa le vedeți
Gamingul online este o activitate recentă și, ca orice noutate, stârnește dezbateri. Adversarii oferirii de jocuri de casino, pariuri sau poker pe internet argumentează simplu, și aparent corect: "Când crește accesibilitatea, crește automat și consumul". Însă mai multe studii științifice contrazic acest argument. Vă propunem să trecem în revistă, pe scurt, trei din cele mai importante și serioase studii pe această temă.
Specialistul Howard Schaffer, este primul care a demontat, in 2011, argumentele adversarilor gamingului online. El a studiat comportamentul jucătorilor pe un site de gaming de la care a primit date complete și a ajuns la concluzia că cei mai mulți jucători online mizează rar și sume mici. Dinamica acestor jucători nu a demonstrat o creștere a poftei de a paria în timp, iar cei cu tendințe de gaming patologic s-a dovedit că aveau un istoric personal în această direcție încă inainte de-a juca pe internet.
În plus, Schaffer a demonstrat că existența jocurilor online permite accesul la o bază de date statistice foarte vastă cu ajutorul căreia se pot identifica din timp comportamentele patologice. Astfel, jocurile online permit luarea de măsuri la timp pentru ajutorarea celor care riscă să treacă de limita jocului pur recreațional.
În 2014, Universitatea din Buffalo din New York a primit 3 milioane di dolari pentru un studiu de analiza a evoluției gamingului patologic în ultima decadă. Șeful echipei de cercetare, Dr. John Welte - PhD era un adversar fățis al gamingului, el având deja publicat un studiu despre creșterea tendintelor spre gaming a celor din vecinătatea cazinourilor live. Însă, spre uimirea echipei, s-a constatat ca în ultima decadă cazurile de tendințe patologice spre gaming rămăseseră constante în ciuda exploziei ofertelor online - adică a accesibilitatii jocurilor.
Și, culmea, chiar s-a constatat o scădere a dependenței de gaming odată cu apariția ofertelor online, cercetătorii explicând acest fenomen prin "teoria adaptării", dupa care o expunere intensă la un fenomen duce inițial la o creștere a consumului, însă ulterior la o reacție de apărare a societății împotriva consecințelor negative.
Concluzia unui studiu al "UK’s Committees of Advertising Practice" a fost limpede: publicitatea la jocurile online nu are niciun impact asupra gamingului patologic.
Rezultatele studiului au fost în linie cu cele ale primelor două studii amintite: publicitatea la gaming nu a mărit procentajele gamerilor cu tendințe patologice. "Gamingul patologic printre tineri a rămas la un nivel minim în perioada exploziei fără precedent a publicității la gaming", concluzionează studiul.
Dar mai sunt și cei de bună credință, cei care resping din principiu ideea de a permite unui cazino sau site de poker să ofere servicii online. Acestora le sunt adresate studiile de mai sus, căci cei care pornesc într-o dezbatere cu un interes personal nu vor putea fi convinși niciodată de nimic dacă argumentele nu se traduc în mai mulți bani pentru ei.