38 de ani de la marele CUTREMUR. Urmează unul devastator
Mâine se împlinesc 38 de ani de la cutremurul care a devastat țara. Pe 4 martie 1977 pământul s-a zgâlțâit puternic, seismul fiind de 7,2 pe scara Richter.
4 martie 1977: Era ora 21.22, când mai toată lumea era acasă. De la șocul puternic, blocurile s-au prăbușit, astfel că multe victime au murit strivite sub dărâmături.
Statisticile vremii arată că, în cele 56 de secunde cât a durat cutremurul, 1.578 de oameni au murit, dintre care 1.424 numai în București.
4 martie 1977: La nivelul întregii țări au fost 11.300 de răniți și aproximativ 35.000 de locuințe s-au prăbușit. Majoritatea pagubelor materiale s-au concentrat în Capitală, unde peste 33 de clădiri și blocuri mari s-au prăbușit.
Cei care au supraviețuit își amintesc cu groază momentele cumplite prin care au trecut și nu mai vor să le retrăiască.
Din păcate, șansele sunt minime. Cunoscutul seismolog Gheorghe Mărmureanu spune că va mai fi un cutremur de mare intensitate în România, dar că se va produce la mare adâncime.
”Aşa cum rezultă din analizele pe care le facem noi acum, va fi un cutremur de mare adâncime în România, dar asta nu înseamnă că e mai periculos decât acela din 4 martie 1977. Ce înseamnă cutremur de mare adâncime? Energia se repartizează pe o suprafaţă mai mare a pământului, deci energia disipată pe metrul pătrat este mult mai mică. Depinde însă de magnitudine, pentru că aici este problema. Contează, aşadar, extrem de mult adâncimea la care se produce seismul. Pe 4 martie 1977, ultimul şoc a fost la 94 de kilometri. Dacă ar fi fost la 120 de kilometri, să ştiţi că nu era, practic, nimic”, a spus Mărmureanu.