5 mituri despre pariuri sportive
Pariurile sportive reprezintă una dintre cele mai întâlnite modalități prin care oamenii aleg să se distreze. Un studiu realizat de GfK România în 2019 arăta că 25% din bărbații adulți din țara noastră încercaseră cel puțin o dată în ultimul an această activitate.
Pe măsură ce acest domeniu s-a extins, inevitabil au apărut și numeroase mituri. 5 dintre ele vor fi demontate însă în rândurile ce urmează.
1. Casele de pariuri au informații privilegiate - Este probabil cel mai întâlnit mit din lumea pariurilor sportive, alimentat în general de jucătorii care au încercat să-și găsească un alibi pentru că au pierdut. În realitate, atunci când stabilesc cotele, bookmakerii se bazează pe informații disponibile pentru toată lumea, precum forma echipelor sau a jucătorilor, întâlnirile directe, accidentări, etc. Este practic imposibil ca un operator de jocuri de noroc să aibă "insideri" sau informatori în staff-urile atâtor combatanți, conform informațiilor publicate pe blogul Netbet . Dacă luăm chiar cazul acestui operator observăm că are în ofertă mii de evenimente în secțiunea pariuri NetBet, iar cotele sunt realizate de bookmakeri strict pe forma combatanților, experiență și cu ajutorul unui software. Practic, lucruri disponibile oricărui jucător în anticiparea unui rezultat.
2. Evenimentele sunt "aranjate" pentru ca agențiile de pariuri să câștige - Un alt mit care obișnuia să circule printre unii pasionați de pariuri. În realitate însă, într-o țara ca România, unde piața este reglementată prin intermediul ONJN , acest lucru nu este nici posibil și nici productiv. Dimpotrivă, casele de pariuri se implică direct în combaterea unui astfel de fenomen. Tocmai din acest motiv operatorii de jocuri de noroc au angajați și folosesc softuri care încearcă să identifice suspiciunile de blat, pentru a evita prejudicii financiare. Mai mult, casele de pariuri sunt informate atunci când sunt făcute pariuri suspecte pe sume mari pe un anumit eveniment. Și nu de puține ori s-a întâmplat ca evenimentele să fie scoase din ofertă tocmai pentru că operatorii de jocuri de noroc nu doresc să promoveze un astfel de comportament.
3. Există strategii sută la sută câștigătoare - Despre pariurile sportive s-au scris cărți, s-au făcut tutoriale și nu de puține ori s-a întâmplat să auzi că cineva a descoperit o strategie câștigătoare. Printre cele mai cunoscute sunt Martingale, Fibonacci, Easy Money și D'Alembert. Totuși, trebuie spus că niciuna dintre acestea nu este perfectă. Ele au plusurile și minusurile lor și pot aduce câștiguri pe o anumită perioadă de timp, dar nu funcționează în toate cazurile. Dacă ar fi fost așa, toată lumea ar fi aplicat o strategie câștigătoare și pe piață nu ar mai fi existat nicio agenție de pariuri deoarece toate ar fi înregistrat pierderi mari. Tocmai din acest motiv este important să joci responsabil și să nu uiți niciodată că trebuie să te distrezi, nu să urmărești o cale de îmbogățire rapidă.
4. Există ponturi sigure? - Foarte probabil ai citit undeva de un "pont sigur" și e la fel de probabil să fie de fapt un fake news. Trebuie să ții însă cont că indiferent cât de pricepută ar fi acea persoană care dă pontul, la pariurile sportive nimic nu este sigur. Poate un jucător prinde o zi proastă sau poate echipa favorită ratează un penalty în minutul 90 ori ratează numeroase ocazii. Norocul face și el parte din joc, astfel că tot timpul trebuie să joci responsabil și să nu te bazezi pe "ponturi sigure"
5. Un buget mare oferă un avantaj semnificativ - Da, dacă pariezi sume mai mari vei avea cu siguranță și câștiguri mai mari în cazul în care ești norocos, dar trebuie să iei în calcul și faptul că poți să pierzi. Un buget mai mare îți poate aduce câștiguri mai mari, dar în același timp poți suferi și pierderi semnificative. Tocmai din acest motiv nu trebuie să joci niciodată mai mult decât îți poți permite să pierzi. Distrează-te în mod responsabil, în așa fel încât pariurile să reprezinte doar o experiență din viața ta.