5 moduri în care sancţiunile Occidentului lovesc în Rusia
Ce au in comun sushi, haute couture, agentiile de turism, tranzactiile cu petrol si o posibila persecutare a unui oligarh rus?
Toate acestea reprezinta efecte vizibile ale sanctiunilor impuse de Occident tarii conduse de Vladimir Putin, sustine publicatia Fortune.
Adio afaceri!
Planul celor de la Morgan Stanley de a-si vinde operatiunile de comert cu petrol catre gigantul rus controlat de stat Rosneft ar putea fi sistat, din cauza ca sanctiunile impiedica finantarea operatiunilor de zi cu zi.
Cea mai noua runda de masuri luata de SUA si UE presupune ca Rosneft nu mai poate imprumuta bani de pe pietele financiare din aceste regiuni pentru mai mult de o luna.
Un oligarh persecutat?
Cel mai bogat om din Rusia, Vladimir Ievtusenkov, ramane in arestat la domiciliu pentru spalare de bani. El a incercat sa plateasca o cautiune de 8 milioane de dolari, insa instanta i-a respins, joi, aceasta cerere.
Vestea arestarii omului de afaceri l-a determinat pe fostului oligarh Mihail Hodorkovski sa faca acuzatii grave. Inainte de a petrece 10 ani in inchisoare din motive politice, acesta se numara printre cei mai bogati oameni din Rusia. El il acuza pe Igor Sechin, directorul gigantului petrolier Rosneft, ca se afla in spatele urmariri penale pornite impotriva lui Ievtusenkov.
Potrivit lui Hodorkovski, Sechin, un puternic aliat al lui Putin, doreste sa inlature amenintarea declinului productiei petroliere prin preluarea controlului companiei de petrol si gaze Bashneft condusa de Ievtushenkov, ale carei actiuni se pare ca se afla in centrul acestui caz.
Ulterior, vineri, autoritatile din Rusia au anuntat ca statul a preluat controlul activelor acestei companii.
Grupul Sistema a preluat in 2009 de la autoritatile locale din regiunea Bashkortostan un pachet de aproape 80% din actiunile Bashneft pentru 2,5 miliarde de dolari si intre timp a facut din aceasta companie al saselea mare producator de petrol din Rusia. Insa, procuratura rusa contesta contractul de privatizare, sustinand ca vanzarea Bashneft a fost facuta prin incalcarea legii si de aceea a cerut revenirea companiei in proprietatea statului.
Lovitura pentru industria turismului
Peste 56.000 de turisti rusi nu si-au mai petrecut vacantele in strainante in acest an, dupa ce rubla s-a prabusit in contextul tensiunilor geopolitice, care au speriat imvestitorii.
Agentiile de turism platesc facturile in dolari, dar ofera servicii in moneda ruseasca.
"Industria noastra a suferit o profunda criza sistemica declansata de factori economici si politici", a precizat purtatorul de cuvant al Uniunii Industriei Turismului de la Moscova. Irina Tyurina. "Situatia de acum este mai grava decat cea din 2009, cand am avut o scadere de 15-20%", a adaugat aceasta.
Haute couture
Nici cei mai bogati rusi nu o mai duc la fel de bine ca inainte, avand in vedere ca nu se mai inghesuie sa cumpere articole vestimentare de la marile case de moda. "Puterea de cumparare se prabuseste", a explicat Tina Kandelaki, prezentatoare TV.
"Nu mai vrem sa cumparam produse de trei ori mai scumpe decat valoarea lor adevarata", a adaugat aceasta.
Fara somon
Rusia nu a stat cu maninile in san si a raspuns sanctiunilor impuse de Occident printr-o interzicere a importului de alimente din SUA, UE, Norvegia, Canada si Australia.
Masura a lovit cel mai tare in sushi, una dintre mancarurile favorite ale clasei de mijloc din Moscova. Acum, importurile din Chile sunt cu 30% mai scumpe decat cele din Norvegia.
Pe de alta parte, in portul arctic Murmansk, Mikhail Zub a inchis fabrica sa de conserve de peste, a dat afara 100 de oameni si a dat in judecata guvernul pentru ca nu mai poate cumpara somon norvegian.