5 reguli de alimentaţie pe timp de iarnă
Pe măsură ce scad temperaturile din termometre, trebuie să-ți adaptezi alimentația și să îți ajuți corpul să facă față frigului. Probabil simți nevoia să mănânci mai mult și mai gras. Ei bine, nutriționiștii îți dau câteva sfaturi pentru o alimentație echilibrată de iarnă, care să te ajute să-ți menții greutatea și sănătatea.
Mănâncă grăsimi sănătoase
Corpul tău îți cere în această perioadă mâncăruri grase, ca să facă față frigului de afară. Grăsimile au un rol termo-izolator, care îl ajută să-și mențină temperatura la nivelul corect, dar și să nu piardă energie. Fructele oleaginoase, precum nucile, alunele, fisticul te ajută să-ți satisfaci nevoia de grăsimi fără să te îngrașe și fără să-ți ridice colesterolul.
În principiu, grăsimile ar trebui să constituie un procent de 30% din alimentația ta zilnică de iarnă, în raport cu 55% carbohidrați și 15% proteine.
Consumă băuturi fierbinți
Ce poate fi mai plăcut pe timp de iarnă decât să te ferești de frigul de afară cu o ceașcă de ceai, cafea, ciocolată fierbinte sau vin roșu fiert? Vestea bună este că nu sunt doar gustoase, ci și sănătoase. Te hidratezi și îți faci plinul cu antioxidanți.
Mănâncă mai multe supe
Ca și un ceai, o supă te încălzește din interior. Dar vine și cu alte beneficii a – este sățioasa, așa că te ajută să mănânci mai puțin și mai echilibrat.
Adaugă condimente
Pe timp de iarnă, încearcă să mănânci mai condimentat decât de obicei. Mâncărurile vor fi mai aromate și te vor ajuta să-ți menții ritmul interior mult mai alert. De asemenea, acestea accelerează metabolismul și te ajută să fii în formă. Ghimbirul, în special, stimulează circulația sanguină și menține temperatura corpului ridicată.
Hidratează-te
Iarna nu simți atât de tare nevoia să bei apă, însă organismul nu poate funcționa fără ea. Continuă să bei 2 litri de apă pe zi, sau măcar înlocuiește-o cu ceaiuri sau supe.