6 motive ca sa mananci linte
Neglijam adesea legumele uscate din alimentatie, fara sa stim cate beneficii au pentru sanatate. Din categoria plantelor uscate putem enumera fasolea, lintea, nautul, soia.
Lintea este o planta de origine mediteraneana si a fost printre primele plante cultivate de om. Exista numeroase varietati de linte in lume, mai ales in India, unde este considerata o adevarat institutie nationala. In Europa cea mai raspandita este lintea verde. Lintea este bogata in proteine, fibre si minerale, in special in fier si magneziu. Iti prezentam mai jos 6 motive ca sa mananci linte.
Lintea tine de foame
Lintea are un index glicemic scazut. Ea se digera greu si ofera o senzatie indelungata de satietate, indispensabila daca vrei sa eviti gustarile dintre mese. Daca tii regim, este recomandata lintea verde, cu un index glicemic mai mic decat lintea portocalie sau cea din conserve.
Lintea favorizeaza tranzitul intestinal
In 100 g de linte gatita se afla 5 g de fibre, un sfert din necesarul zilnic al unei persoane. Acest lucru este benefic tranzitului intestinal si prevenirii constipatiei. Lintea contine insa si o cantitate importanta de fibre insolubile care, in cantitati mari, pot irita intestinele. Lintea portocalie este mai usor de digerat si baloneaza mai putin, daca ai intestinele fragile. Este bine sa cumperi linte proaspata si sa o consumi rapid.
Lintea este o sursa suplimentara de fier
Lintea contine in medie 3 mg de fier la 100 de grame, nu foarte mult, dar suficient mai ales pentru femeile care pierd mult sange la menstruatie. Trebuie sa tii cont de faptul ca este un fier de origine vegetala, care se absoarbe mai greu decat fierul de origine animala, de aceea este bine sa consumi si alimente bogate in vitamina C in acelasi timp. Poti, de exemplu, sa faci o salata de linte asezonata cu zeama de lamaie.
Citiţi în continuare beneficiile consumului de linte.