Băsescu: Am avut prea multă încredere în Putin. Nu si-a respectat cuvantul

| 13 mai, 2014

Preşedintele Traian Băsescu a declarat la Palatul Cotroceni ca Ucraina riscă să se federalizeze şi că la eventualele negocieri separatiştii proruşi să fie excluşi de la discuţii. El spune ca a avut prea multa incredere in presedintele rus, Vladimir Putin. Declaraţiile sunt făcute după o întâlnire cu membrii CSAT, inclusiv cu Victor Ponta.

Iata declaratiile presedintelui:

Toata presa este extrem de atenta la pozitiile institutiilor romanesti in intalnirile viitoare. Pozitiile stabilite azi sunt pozitii care au fost deja exprimate. Toate au fost transmise repetat de presedintie si consilieri in diverse ocazii catre toate cancelariile europene si SUA.

In ce priveste Ucraina, pozitia Romaniei este ca exista un risc major de federalizare. Revin pe o declaratie de acum doua saptamanai, Romania considera ca e nevoie de negocieri intre Kiev si minoritatea rusa din estul si sudul Ucrainei. Ati vazut ca aceasta solutie a fost aplicata si, urmare a discutiilor intre guvern si reprezentantii populatiei de etnie rusa din Harkov, referendumul nu a mai avut loc.

Kievul in continuare trebuie sa continue discutiile si in Donetsk si Lugansk. Romania propune ca in situatia in care se vor organiza negocieri internationale privind Ucraina si modul de stabilizare a tarii separatistii sa nu fie parte a negocierilor. Negocierea intre Kiev si propriii ei cetateni trebuie sa se desfasoare intern iar minoritatea rusa nu e reprezentativa pentru Ucraina si nu trebuie sa participe la negocieri internationale.

Priviti Transnistria, separatistii au fost inclusi in formatul de negociere si sunt utiilizati sau din proprie initiativa de 20 de ani blocheaza procesul. Pentru Romania,  asa cum s-a reusit la Harkov, guvernul central va stabili o linie care sa vizeze pastrarea dreptului de utilizare a limbii, cultura, presa, in cazul in care in negocierile cu minoritatea rusa se vor face astfel de aranjamente, absolut democratice, cerem categoric ca de aceleasi drepturi sa se bucure si minoritatea romana din Ucraina.

In opinia Romaniei, obiectivul Federatia Ruse are doua prioritati: unul este federalizarea Ucrainei, proces care a si inceput prin recunoasterea referendumurilor din Lugansk si Donetsk, iar cel de-al doilea e impiedicarea alegerilor prezidentiale din 25 mai. Nu e punctul nostru de vedere ca daca nu s-ar organiza alegeri in Donetsck si Lugansk ar trebui sa consideram regiunile independente, dar cu siguranta propaganda rusa va profita.

România nu cunoaşte anexarea Crimeei şi nici referendumurile din Donetk şi Lugansk.

Nu credem ca Federatia Rusa va invada Ucraina. Federatia a incepout sa isi atinga al doilea obiectiv si anume federalizarea si ruperea Ucrainei. Cerem lui Putin sa spuna adevarul. Nu credem ca Putin a spus adevarul cand a declarat ca a retras trupele de la frontiera cu Ucraina.

Mentinerea acestor trupe la frontiera de est, 40.000 de militari, cu tehnica moderna, si 25.000 in Crimeea, au fost un formidabil elemente de presiune asupra Kievului si un suport extrem de puternic care a incurajat separatistii sa organizeze referendumurile.

Am afirmat ca Putin nu isi respecta cuvantul. Am avut prea multa incredere.

In realitate, inainte de a se termina numararea voturilor, Lavrov a salutat rezultatele referendumurilor ceea ce l-a pus pe Putin intr-oi situatie dificila, una spune si alta face.

Optiunea noastra e ca Ucraina e sa isi obtina integritatea. Aceasta tara nu mai este stapana pe teritoriul ei. Este un rapt pe care Romania il condamna.

Despre Republica Moldova

Toti factorii de decizie au stiut ca in perioada 1-9 dar si in continuare vor exista provocari ale Rusiei in Moldova. Repet, am stiut. Punctul nostru de vedere e ca trebuie accelerat procesul de semnare a acordului de asociere si lber schimb, daca e posibil tehnic pe 27 mai, daca nu in iunie. Insistam pentru 27 mai pentru ca este un consiliu extreaordinar.

In 27 iunie are loc cosiliul ordinar de vara. Ar fi extrem de important sa se semneze in mai pentru a se da timp Moldovei, Romaniei, poate Poloniei, sa ratifice aceste acorduri inainte de vacanta de vara. Ar fi un semnal extrem de puternic legat de angajamentul unor state fata de Moldova.

Scenariul cel mai rau ar fi o destabilizare a regiunii Odesa si veti constata ca regiunea incinge ca un brau Transnistria si dupa aceea sa se poata ajunge cu influienta Rusiei astfel incat teritoriul controlat de Rusia sa ajunga pana la bratul Chilia, e vechea frontiera a Romaniei cu URSS si credem ca este unul dintre obiective.

In prezent, in Odesa se incearca o regrupare a rusofonilor pentru a fi gata sa actioneze, sa speram ca structurile statului pot tine regiunea in echilibru, sa nu se ajunga la o destabilizare care are riscul de a antrena si Transnistria.

Moldova e supusa unor riscuri consistente de securitate, atat prin provocari legate de Transnistria, dar nici Gagauzia nu e extrem de linistita, ca si nici zona din est locuita de minoritatea bulgara. Trebuie mult calm, atentie, sa nu se raspunda provocarilor.

Nu estimam ca Rusia nu va trimite soldati in plus langa Republica Moldova cu exceptia celor din Transnistria. Din analiza noastra, armata transnistreana are 5000 de miliari, bine intruiti, bine echipati.


 

Tag-uri: Basescu., Ucraina
loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ