7 greşeli pe care le facem atunci când este vorba de carieră
Aveţi senzaţia că norocul întârzie să apară? Pentru că, de obicei, contăm şi pe el pentru a reuşi în carieră... Iată câteva idei oferite de traineri şi de experienţa proprie – anumite gesturi sau acţiuni pe care le facem involuntar ne scad şansele să fim performanţi, să ajungem unde ne dorim în carieră sau în relaţiile cu colegii de muncă.
1. Faceţi mai multe deodată? Mai bine nu!
Atunci când sunteţi într-o şedinţă, încercaţi să ascultaţi atent ce se discută, lăsând laptop-ul sau mobilul deoparte. Vă veţi da seama că sunteţi poate singura persoană care face asta şi atunci aveţi ocazia să reţineţi noţiuni sau detalii cu ajutorul cărora, ulterior, vă faceţi indispensabili pentru cei care contează în companie.
2. Trebuie să aşteptaţi până când veţi fi siguri de reuşită?
Cel mai des se întâmplă atunci când aveţi o idee nouă în legătură cu ceea ce v-aţi propus să finalizaţi. Dar nu sunteţi siguri că este neapărat şi bine şi că va funcţiona. Nu mai aşteptaţi „momentul potrivit” – s-ar putea să aveţi mai puţin de pierdut. Dacă veţi reuşi, veţi fi acea persoană care va încerca şi în viitor să nu temporizeze o acţiune bună, ci să treacă la treabă neîntârziat.
3. DA este câteodată NU
Sigur vi s-a întâmplat să acceptaţi o sarcină doar din impulsul de a ajuta. Dacă nu puteţi duce la capăt acel task sau mai rău, vă treziţi că vă încurcă datorită programului prea încărcat, mai bine vă exprimaţi părerea de rău şi, eventual, recomandaţi pe cineva în măsură să rezolve acel task. În cele din urmă, sinceritatea vă va fi apreciată. Oricum, ţineţi minte colegul pe care l-aţi încurcat şi încercaţi măcar o dată ca într-adevăr să îi fiţi de ajutor când cere sprijin.
4. Bârfiţi?
Atunci când vă deranjează cineva sau acţiunile cuiva, mai bine mergeţi şi discutaţi problema faţă în faţă. Teoria aceasta sună bine, dar în realitate e mai greu de pus în practică. De exemplu, şeful nu va fi întotdeauna încântat să afle ceva neplăcut despre un subordonat, ca să nu mai vorbim despre o referire la el... E drept, astfel nu vor mai exista neînţelegeri şi veţi avea discuţii productive cu cei vizaţi. Respectul este mai de preţ decât bârfa, doar lămurind o problemă interioară veţi putea colabora liniştiţi pentru succes – şi cu aceste cuvinte ar trebui să începeţi acea discuţie neplăcută...
5. Folosiţi notificări multiple?
Nu este întotdeauna necesar să aflaţi imediat ce este nou pe facebook sau twitter sau să vizualizaţi un newsletter. În momentul în care faceţi un lucru important este nevoie de toată concentrarea dumneavoastră. Pentru aceste notificări vă puteţi alege unul-două momente al zilei în care oricum doreaţi să faceţi o pauză, deci liberi să vă verificaţi conturile de pe reţelele de socializare şi mesajele tip newsletter. După asta, vă puteţi întoarce la lucru, poate chiar şi cu noi informaţii interesante.
6. Puneţi telefonul pe silent în timpul unei întâlniri!
A devenit un obicei... hai să îi spunem greşit, ca aflaţi într-o conversaţie să răspundem la telefon, uneori întrerupându-l pe interlocutor. Cu atât mai mult este un gest de evitat în cazul unei conversaţii de business. Dacă vreți să ieşiţi în evidenţă pe plan profesional, atunci telefonul nu are ce căuta la întâlniri. Dacă îl aveţi la voi sigur veţi fi tentaţi să vedeţi ce mesaje mai aveţi şi asta nu va face decât să îi dea senzaţia partenerului de discuţie că nu sunteţi atent sau că nu vă interesează subiectul. Acest lucru este taxat, chiar dacă nu vă daţi seama.
7. Încă vă gândiţi la trecut?
Fiecare activitate din trecut vă poate dicta viitorul. Şi nu o spun...cercetătorii britanici.
Ştiţi deja că trebuie şi sunteţi capabili să învăţaţi mereu lucruri noi, mai ales din greşelile proprii. Pe de altă parte, să ne amintim că şi alte persoane o pot „da în bară”- încercaţi să fiţi înţelegători şi iertători. De fapt, dacă reuşiţi să vă eliberaţi de trecut, să rămâneţi cu nişte învăţăminte utile, sigur veţi găsi o cale de reuşită în viitor.