7 motive pentru care trebuie să mâncăm carne
În ultimele decenii, carnea a fost acuzată ca fiind vinovată de multe boli legate de stilul de viaţă şi caracteristice societăţilor occidentale. Însă noi consumăm carne de o perioadă lungă de timp, iar învinuirea vechilor alimente pentru noile probleme de sănătate nu are prea mult sens. Adevărul e că, dacă este neprocesată, naturală, carnea este foarte sănătoasă.
În acest articol găsiţi 7 dovezi bazate pe beneficiile pe care le aduce carnea sănătăţii, aşa cum le-a enumerat http://authoritynutrition.com.
1. De-a lungul evoluţiei am consumat carne şi alte alimente de origine animală
De-a lungul evoluţiei, oamenii şi strămoşii lor au consumat carne (1, 2). Sistemul nostru digestiv este bine echipat pentru a folosi din plin grăsimile sănătoase, proteinele şi substanţele nutritive ce se găsesc în alimentele de origine animală. Oamenii sunt omnivori, în ciuda a ceea ce vor unii vegani să ne facă să credem. Noi funcţionăm cel mai bine mâncând atât produse de origine animală, cât şi vegetală (3). Avem un sistem digestiv mult mai scurt decât erbivorele şi nu avem organe specializate pentru a digera celuloza, principala fibră din plante. Oamenii au canini, un creier mare, degete opozabile şi abilitatea de a confecţiona unelte şi de a vâna. Carnea a reprezentat unul dintre motivele pentru care am fost capabili să dezvoltăm astfel de creiere mari, elaborate. Unele dintre cele mai vechi dovezi arată că strămoşii noştri mâncau carne încă de acum 1,5 milioane de ani (4).
Concluzie: noi şi strămoşii noştri am consumat carne şi ne-am folosit din plin de substanţele nutritive ce se află în produsele de origine animală.
2. Carnea este foarte hrănitoare
Carnea de bună calitate, neprocesată se găseşte printre cele mai nutritive alimente din lume. O porţie de 100 gr. de carne de vită crudă conţine cantităţi mari de vitamina B12, B3 (niacină), B6, fier, zinc, seleniu şi o mulţime de vitamine şi minerale (5).
Vitamina B12 este deosebit de importantă deoarece nu poate fi obţinută în nicio cantitate din plante. Studiile au constatat că veganii care nu iau suplimentar B12 sunt deficitari în proporţie de 92% în acest nutrient (6). Carnea neprocesată este plină de grăsimi sănătoase, iar cea care provine de la animale hrănite cu iarbă conţine cu până la de 5 ori mai mult Omega-3 decât cea care provine de la animale hrănite cu cereale (7, 8, 9). Însă compoziţia substanţelor nutritive din carne merge dincolo de toţi macro şi micro-nutrienţii care ne sunt familiari.
În carne există o mulţime de nutrienţi mai puţin cunoscuţi, care nu pot fi obţinuţi din plante. Aceştia sunt esenţiali pentru funcţionarea optimă a organismului:
• Creatina formează o rezervă de energie în muşchi şi creier şi se găseşte doar în alimente de origine animală. Vegetarienii sunt deficitari în creatină, fapt ce duce la o performanţă fizică şi mentală redusă (10, 11, 12, 13).
• Carnosina funcţionează ca un puternic antioxidant şi oferă protecţie împotriva multor procese degenerative. Carnosina se găseşte doar în alimente de origine animală (14, 15, 16, 17).
• DHA şi EPA sunt formele active de Omega-3 în corpul uman şi se găsesc în primul rând în alimentele de origine animală. Organismul nu este eficient în transformarea ALA (forma din plante a Omega-3) în forme active (18, 19, 20).
Acesta este doar vârful aisbergului. Există foarte multe urme de substanţe nutritive importante în plante şi animale, pe care ştiinţa încă nu le-a descoperit.
Concluzie: carnea este foarte nutritivă şi există multe substanţe nutritive care nu pot fi obţinute în nicio cantitate din plante.
3. Carnea nu măreşte riscul de boli cardiovasculare sau de diabet
Există multe afirmaţii despre carne referitor la faptul că ea poate contribui la unele boli grave, precum cele cardiovasculare sau diabetul. Motivul acestor afirmaţii se datorează conţinutului bogat al cărnii în grăsimi saturate. Totuşi, acest mit a fost infirmat în ultimii ani, studiile evidenţiind faptul că grăsimile saturate din dietă nu cresc colesterolul „rău” în sânge şi nu sunt asociate în niciun fel cu bolile cardiovasculare (21, 22).
Un studiu extins de la Harvard, care a analizat datele provenind de la 20 de studii efectuate pe un total de 1.218.380 de indivizi, nu a găsit nicio corelaţie între carnea roşie neprocesată, bolile cardiovasculare şi diabet (23).
Nici studiul EPIC din Europa nu a găsit niciun fel de legături, cu toate că a inclus aproape 450 de mii de oameni (24). Aceste studii au găsit însă un risc crescut în cazul cărnii procesate. Dacă vreţi să evitaţi bolile cronice, atunci are sens să înlăturaţi cât de mult puteţi carnea procesată. Însă carnea neprocesată este perfect sănătoasă.
Concluzie: nu există nicio dovadă a contribuţiei cărnii neprocesate la bolile cardiovasculare sau la diabet.
4. Carnea conţine proteine de înaltă calitate, care sunt cruciale pentru funcţionarea muşchilor şi a oaselor
Proteinele sunt asemeni unor şiruri lungi de aminoacizi legaţi împreună şi adunaţi în forme complexe. Există aproximativ 9 aminoacizi pe care nu îi putem produce şi pe care trebuie să îi obţinem din dietă. În acest sens, proteinele animale sunt excelente, deoarece conţin toţi aminoacizii de care avem nevoie, în timp ce proteinele vegetale au un profil al aminoacizilor mai slab (25). Nu este surprinzător, întrucât consumul de proteine animale este asociat cu o masă musculară crescută, iar oamenii care au o dietă omnivoră au mai multă musculară decât oamenii care au o dietă vegetariană (26, 27). Studiile au constatat că vegetarienii au un nivel mai redus al testosteronului decât cei care mănâncă multă carne. Nivelul scăzut al testosteronului este asociat cu: forţă redusă, o masă musculară mai mică, mai multă grăsime, depresie şi lipsa respectului de sine (28, 29).
Proteinele sunt importante şi pentru sănătatea oaselor. Studiile arată că proteinele, în special cele animale, sunt asociate cu o densitate osoasă crescută în cazul persoanelor în vârstă şi cu un risc diminuat al fracturilor (30, 31, 32, 33). Dacă vreţi să câştigaţi (sau să vă menţineţi) masa musculară şi să preveniţi osteoporoza şi fracturile la vârstnici, atunci proteinele animale ar trebui să fie o parte obişnuită a dietei voastre.
Concluzie: consumul de proteine animale duce la o masă musculară şi o densitate osoasă crescută. Vegetarienii au un nivel redus al testosteronului şi o masă musculară diminuată faţă de persoanele care consumă carne.
5. Există doar o slabă corelaţie cu cancerul, ce poate fi datorată gătitului excesiv şi nu cărnii în sine
Există câteva studii ce au constatat o legătură între consumul de carne roşie şi cancer (34). Totuşi, acestea sunt aşa-zisele studii observaţionale, care tind să nu fie viabile. Deseori ele fac greşeala de a pune pe acelaşi loc carnea procesată şi cea neprocesată, ceea ce este inacceptabil, pentru că ambele au efecte foarte diferite. Deşi este adevărat că riscul crescut de cancer este corelat cu carnea procesată, acelaşi lucru nu este valabil şi pentru carnea neprocesată.
În aşa-numitele meta-analize, care sunt studii ce analizează date ce provin de la mai multe studii în acelaşi timp, legătura dintre carnea roşie şi cancer a fost neglijabilă (35). Aceste studii au arătat doar că există o mică creştere a riscului pentru bărbaţi şi niciuna pentru femei (36).
Acestea fiind spuse, este posibil ca modul în care este gătită carnea să aibă un efect, deoarece celulele cancerigene se pot forma când este gătită în exces (37). Din acest motiv, este important să gătiţi moderat carnea şi să îndepărtaţi bucăţile arse sau carbonizate.
Concluzie: corelaţia dintre carnea roşie neprocesată şi cancer a fost foarte mult exagerată, însă gătitul excesiv al cărnii poate avea efecte adverse.
6. Evitarea consumului de carne nu aduce beneficii sănătăţii
În ciuda propagandei, evitarea consumului de carne nu este benefică pentru sănătate. Adevărat, însă există studii observaţionale care arată că vegetarienii prezintă un risc mai mic de a se îmbolnăvi de mai multe afecţiuni (38). Aceste rezultate sunt explicate de faptul că vegetarienii sunt mult mai preocupaţi de sănătatea lor şi este mult mai probabil să facă sport şi să nu fumeze.
Atunci când vegetarienii sunt comparaţi cu persoanele care consumă carne şi au grijă de sănătatea lor, nu se găseşte nicio diferenţă între ei (39). Este important să se ţină seama că majoritatea dietelor vegetariene şi vegane recomandă ca oamenii să mănânce alimente neprocesate, integrale şi să evite zahărul, cerealele rafinate şi grăsimile trans. Dacă dietele vegetariene aduc într-adevăr beneficii sănătăţii, atunci acesta este adevăratul motiv, nu eliminarea alimentelor de origine animală perfect sănătoase.
7. Carnea are un gust foarte bun
Friptură, pui prăjit, cotlete de miel... minunate.