La 18 LUNI citea ziarul, iar la 16 ANI a absolvit Harvard-ul. Povestea celui mai inteligent om din istorie
La 18 luni, citea ziarul New York Times, pana la varsta de opt ani invatase opt limbi straine, iar la 16 ani a absolvit Harvard-ul. Este vorba despre William James Sidis, considerat drept cel mai inteligent om care a trait vreodata.
Nascut in 1898 intr-o familie de intelectuali, William James Sidis a fost un geniu care a impresionat comunitatea stiintifica internationala cu abilitatile sale matematice si lingvistice
Tatal sau, profesor de psihologie la Universitatea Harvard, a considerat ca pasiunea pentru invatatura trebuie sa le fie inculcata copiilor la varste foarte fragede. Multumita eforturilor tatalui sau si inteligentei sale extraordinare (se estimeaza ca a avut un IQ intre 250 si 300, in vreme ce IQ-ul unei persoane normale este cuprins intre 90 si 115), William James Sidis a realizat performante extraordinare.
Putea vorbi si scrie in 40 de limbi straine
La varsta de doi putea citi in limba engleza, iar la patru ani scria in franceza. Pana la opt ani invatase opt limbi straine (latina, greaca, franceza, rusa, germana, ebraica, turca si armeana), dupa care a creat de la zero o noua limba, pe care a intitulat-o Vendergood. Mai tarziu, avea sa vorbeasca nu mai putin de 40 de limbi straine. A intrat la Harvard la varsta de doisprezece ani si a absolvit prestigioasa universitate la varsta de 16 ani, in 1914.
Desi toata lumea i-a prezis la absolvire un viitor spectaculos, lucrurile n-au stat tocmai asa. Intre 1915 si 1919 a lucrat ca profesor de matematica la o universitate din Texas, dupa care s-a decis sa renunte la cariera academica.
Arestat pentru ca era socialist
A fost arestat in 1919, dupa ce a participat la o parada socialista in Boston, care s-a incheiat cu violente. A fost condamnat la 18 luni de inchisoare, insa parintii sai au reusit sa inlocuiasca aceasta pedeapsa
cu un an petrecut intr-un sanatoriu din New Hampshire. In timpul procesului, s-a declarat a fi un socialist si un oponent al Primului Razboi Mondial.
Din 1921 a inceput sa lucreze cu masini de calcul, o slujba aflata mult sub capacitatile sale intelectuale. S-a distantat tot mai mult de parintii sai. In tot ce acest timp, a scris lucrari de specialitate care au variat de la cosmologie la istoria nativilor americani. A murit somer, in 1944, in urma unei hemoragii cerebrale. Avea 46 de ani.