A murit regizorul Geo Saizescu
Geo Saizescu, unul dintre cei mai importanţi regizori români de film, a murit, ieri seară, la vârsta de 80 de ani. Regizorul s-a stins din viaţă la Institutul de Pneumoftiziologie "Marius Nasta" din Bucureşti.
Născut la 14 noiembrie 1932, în comuna Prisăceaua, județul Mehedinți, a fost un apreciat regizor, scenarist și actor român.
În cinematografia română, Geo Saizescu este un cineast singular prin consecvenţa cu care s-a consacrat comediei. Printre cele mai savuroase comedii regizate de Geo Saizescu se numără "Păcală" (1974), "Un surâs în plină vară" (1963), "Astă seară dansăm în familie" (1972) şi "Secretul lui Bachus" (1984).
La unele dintre filmele sale, Geo Saizescu a fost şi scenarist, şi actor.
De-a lungul îndelungatei sale cariere, Geo Saizescu a colaborat cu unii dintre cei mai importanţi actori, între care Gheorghe Dinică, Iurie Darie, Dem Radulescu, Jean Constantin, Florin Piersic, Ileana Stana Ionescu, Sebastian Papaiani, Emil Hossu, Stela Popescu, Maia Morgenstern, Valentin Teodosiu, Şerban Ionescu, Draga Olteanu-Matei, Dorina Lazăr etc.
Cele mai recente pelicule ale sale sunt "Iubire elenă" (2010) şi "A doua şansă" (2011). Filmul "Iubire Elenă", o coproducţie Grecia/ România/ Italia având la bază piesa omonimă scrisă de Kostas Assimakopoulos, a avut premiera în cinematografele româneşti pe 18 mai 2012.
Din distribuţia filmului au făcut parte Maia Morgenstern, în rolul Beatricei, Mircea Rusu, în rolul lui Filipos, Georgiana Saizescu (Eleni Altamoura), Adrian Păduraru, Ileana Stana Ionescu, Eusebiu Ştefănescu, Cătălin Saizescu.
Geo Saizescu a mai regizat filme precum: Dragoste la zero grade (1964), La porţile pământului (1965), Eu, tu, şi... Ovidiu (1978), Şantaj (1980), Grăbeşte-te încet (1981), Sosesc păsările călătoare (1984), Secretul lui Nemesis (1987), Harababura (1990) şi Păcală se întoarce (2006).
În anul 2006, la lansarea filmului "Păcală se întoarce", Geo Saizescu spunea că Păcală este "o chintesenţă a inteligenţei şi umorului naţional" ce înfruntă prostia omenească. În raport cu acelaşi personaj întruchipat în urmă cu 30 de ani de Sebastian Papaiani, Păcală în interpretarea lui Denis Ştefan din "Păcală se întoarce" readucea acelaşi spirit, susţinea atunci regizorul. Atunci, Saizescu visa chiar şi la un al treilea film cu acelaşi protagonist.
De asemenea, Geo Saizescu a jucat în numeroase filme, între care "S-a furat o bombă", "Astă seară dansăm în familie", "Păcală", "Eu, tu şi Ovidiu", "Saltimbancii", "Grăbeşte-te încet", "Şantaj", "Buletin de Bucureşti", "Pe malul stâng al Dunării albastre", "Fram", "Sosesc păsările călătoare", "Secretul lui Bachus", "Secretul lui Nemesis", "Căsătorie cu repetiţie", "Harababura", "A doua cădere a Constantinopolului", "Milionari de weekend" şi "O secundă de viaţă".
După cum singur declara, şi-a iubit toate filmele, niciunul nefiind mai presus decât altul şi singurul său regret a fost acela că nu a făcut mai multe pelicule. De asemenea, Geo Saizescu a fost un pedagog renumit şi şi-a dorit mereu să împărtăşească arta cinematografică mai tinerilor săi colegi.
A scris cărţile "Jurnalul unui bătrân lup de cinema" şi "Păcală se întoarce şi.. rămâne!". A primit numeroase premii şi distincţii, între care şi premiul de excelenţă al Festivalului Internaţional de Film Comedy Cluj.
"A fost un regizor de comedie strălucit, mai cu seamă într-o perioadă în care era o cenzură acerbă şi a reuşit să facă nişte filme extrem de speciale şi de îndrăgite de publicul nostru, inclusiv în prezent, căutate de fiecare dată când mai sunt proiectate, cred că pe primul loc aflându-se 'Păcală' şi după aceea 'Astă seară dansăm în familie'", a declarat criticul de film Irina Margareta Nistor, citată de Mediafax.
De asemenea, ea a subliniat că Geo Saizescu era "un personaj" fără să facă un efort foarte mare, adăugând că "aşa i-a fost dat să fie".