A schimbat sau nu Antonescu voturile USL pe biletul de intrare în PPE?
Cu cele mai recente dezvăluiri scăpate pe surse, despre negocierile pe care Antonescu le-ar fi purtat la Luxembourg, în ianuarie, cu PPE și Băsescu, abia acum devine inteligibilă atitudinea imposibilă prin care s-a făcut remarcat liderul PNL în ultima perioadă a USL.
Aroganța aceea, îngâmfarea celui care se și vede cu saci mai buni și mai mari în căruță, răspunsurile în doi peri la toate ofertele și eforturile lui Ponta care încerca să aplaneze conflictul, toate acestea devin acum lesne de înțeles și pun într-o lumină mai clară ultimele evoluții care au precedat ruperea alianței cu social-democrații. PNL-ul lui Antonescu a fugit ca mireasa sucită, chiar din fața altarului, momită de promisiunile fantelui cam tomnatic, dar cu promisiuni de moștenire de la rubedeniile din străinătate...
Partea cea mai scandaloasă nu se referă la interesul arătat de delegația liberală vis-a-vis de o susținere reciprocă în alegeri, în fond este dreptul fiecărui partid să decidă ce și cum. Scandaloasă nu este nici măcar ipocrizia lui Antonescu, care a ținut secrete toate aceste negocieri, zâmbind frumos în poza de grupa a USL timp de câteva luni de zile, ca și cum nimic nu s-ar fi întâmplat. Treaba lui cum își evaluează șansele și care-i strategia pe care o adoptă. Dacă liderul PNL a procedat corect, se va vedea la urne, poate singurul și cel mai important examen în această chestiune.
Scandalul este declanșat însă de asigurările pe care i le-ar fi dat Băsescu liderului liberal, despre sabotarea efortului electoral al social-democraților. Aceleași surse menționează că președintele PNL s-ar fi lăudat unor cunoscuți despre asigurările primite de la Băsescu, care i-ar fi promis că potențialul de luptă al PSD în teritoriu va fi scăzut drastic prin căderea unor capete de baroni.
Ori, așa ceva înseamnă nici mai mult nici mai puțin decât recunoașterea influențării Justiției și transformarea acesteia într-o armă politică. Statistic, este foarte probabil ca unii dintre social-democrați să aibă probleme în Justiție, dar dosarele lor ar trebui tratate ca oricare dintre celelalte dosare aflate în așteptare, unele cu anii, pe rafturile instanțelor. Cât timp în Justiție sunt 3 milioane de dosare nerezolvate iar de cele ale demnitarilor din guverne Boc nimeni nu se atinge, o astfel de declarație capătă o conotație extrem de gravă.
Din ianuarie și până în prezent, adică de la presupusa întâlnire luxemburgheză pentru negocierea primirii PNL în PPE, a survenit și ruperea USL, o criză care nu a produs în tabăra lui Ponta paguba pe care miza Băsescu. Cunoscând lipsa de ezitare cu care președintele s-a dezis de oameni și înțelegeri care nu-i mai erau de folos, rămâne doar să speculăm câtă greutate ar mai avea în prezent discuțiile și înțelegerile din ianuarie. De atunci și până acum, PPE la rândul său și-a văzut spulberate speranțele legate de unificarea dreptei. PDL-ul lui Blaga și PMP-ul Elenei Udrea au rămas antagoniste, iar popularii europeni au ales varianta sprijinirii democrat-liberalilor.
Poziția actuală a lui Crin Antonescu, la rândul său, este din ce în ce mai puțin credibilă. Acesta încearcă în continuare să acrediteze ideea unei traiectorii electorale sinucigașe, în care atât el cât și PNL se vor prezenta în confruntarea electorală singuri, refuzând orice alianțe posibile cu Ponta sau Băsescu. Ba mai mult, în legătură cu președintele, Antonescu plusează în contradicție flagrantă cu dezvăluirile mai sus menționate: cu Băsescu nu se poate negocia nimic căci președintele vrea funcția de premier, pe modelul ”rocadei Putin-Medvedev”. Punctul slab al unei astfel de strategii disimulative constă tocmai în lipsa ei de credibilitate. Este greu de admis că liberalii vor insista să se prezinte singuri la europarlamentare și prezindențiale, în condițiile în care toate sondajele de opinie indică prăbușirea acestora în preferințele electoratului.