Academia de Informaţii a decis să verifice tezele de doctorat, după valul de acuzaţii de plagiat
Academia Națională de Informații „Mihai Viteazul” ia măsuri în urma seriei de dezvăluiri din presă, potrivit cărora cel puţin cinci teze de doctorat, printre care şi cea a vicepremierului Gabriel Oprea, ar fi plagiate. Ultimul nume apărut în această galerie este cel al fostului ministru al Apărării Mihai Stănişoară.
Academia Națională de Informații „Mihai Viteazul” anunţă într-un comunicat că va verifica procedurile de acordare a titlului de doctoar, avâvnd în vedere numeroasele sesizări din presă privind teze plagiate.
"Având în vedere recentele luări de poziție din spațiul public, cu referiri la unele lucrări științifice elaborate în cadrul Școlii Doctorale a Academiei Naționale de Informații „Mihai Viteazul”, vă facem cunoscută decizia forului nostru universitar, menită a asigura transparența și climatul corect de derulare a activităților cu caracter știintific.
Consiliul de administrație a transmis Senatului Academiei solicitarea de a evalua stadiul implementării măsurilor privitoare la respectarea standardelor de calitate academică a tezelor de doctorat.
În acest sens Senatul Academiei mandatează Consiliul Științific al Academiei Naționale de Informații „Mihai Viteazul” să accelereze procesul de evaluare, inițiat cu mult timp în urmă, asupra modului de respectare a standardelor științifice și dezvoltare a capacității noastre academice.
Concluziile acestei evaluări vor sta la baza unor decizii care vor consolida calitatea procesului de învățământ și cercetare academică în cadrul ANI MV", se arată în comunicatul ANIMV.
Citeşte şi: Verdict DUR dat de şeful Comisiei de Etică de la Universitatea Bucureşti: OPREA a PLAGIAT
Luni, site-ul de ştiri Hotnews a dezvăluit un al cincilea caz de presupus plagiat. Este vorba de lucrarea de doctorat susţinută de fostul ministru al Apărării Mihai Stănişoară, coordonată de vicepremierul Gabriel Oprea.
"Tema tezei de doctorat a fost "Controlul parlamentar asupra activitatii de aparare, ordine publica si siguranta nationala", o tema care ar fi trebui sa-i fie la indemana lui Stanisoara pentru ca acesta a fost presedintele Comisiei pentru Aparare, Ordine Publica si Siguranta Nationala din Camera Deputatilor. Totusi, lucrarea sa, asa cum se vede si din cuprins, este concentrata pe problemele de securitate nationala - domeniu care apartine serviciilor de informatii -, si nu pe problemele de aparare, asa cum este mentionat in titlu.
Mihai Stanisoara reuseste rusinoasa performanta de a fi devenit doctor in stiinte militare si informatii in baza unei teze de doctorat plagiata aproape in totalitate. Continutul nu are niciun fel de valoare sau relevanta stiintifica avand in vedere ca, in proportie de circa 70 la suta, este format din legile de organizare si functionare a unor institutii care au atributii pe zona de securitate nationala. Lucrarea sa, care are in total doar 147 de pagini, reproduce in primele 83 de pagini pasaje sau capitole din diverse documente legislative si strategii de aparare, iar restul de circa 60 de pagini sunt copiate cuvant cu cuvant dintr-o carte", dezvăluie Hotnews.