Accidentul aviatic de la Stăncuța: S-a început urmărirea penală
Procurorii Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Galați au început urmărirea penală pentru vătămare corporală din culpă și nerespectarea îndatoririlor personalului aviatic, conform art. 196 Cod penal și art. 98 Codul aerian al României, în legătură cu accidentul aviatic petrecut sâmbătă în localitatea brăileană Stăncuța, în care au fost implicate două persoane, una fiind decedată.
Potrivit procurorului general adjunct Virgil Luparu, mecanicul de bord, care se află internat la Spitalul Județean din Brăila, a fost audiat, acesta povestind că, în timp ce se afla în aer, avionul a intrat într-un viraj necontrolat din cauza vântului, care a condus la prăbușirea aeronavei.
"Persoana vătămată, supraviețuitorul, a relatat că în timp ce se aflau în aer avionul a intrat într-un viraj necontrolat din cauza vântului care, ulterior, a condus la prăbușirea aeronavei", a precizat, duminică, Virgil Luparu.
Procurorul a adăugat că, din ce i s-a comunicat verbal, raportul medico-legal referitor la victima accidentului arată că, după prăbușirea avionului, pilotul avea politraumatisme provocate de fracturile suferite în urma prăbușirii avionului. Urmează ca în funcție de raportul medico-legal amănunțit, care va fi trimis Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Galați, să se stabilească toate circumstanțele decesului.
Totodată, Virgil Luparu nu a putut încă să se pronunțe cu privire la ipoteza legată de posibila blocare a manșei avionului, spunând că prăbușirea a condus la distrugerea acesteia.
Totuși, epava avionului prăbușit a fost ridicată, duminică, de la Brăila de specialiștii Centrului de Investigații și Analiză pentru Siguranța Aviației Civile (CIASAC), care vor stabili, la București, dacă prăbușirea avionului s-a produs dintr-o eroare umană sau dintr-o defecțiune tehnică a avionului.
"Aeronava a fost ridicată de către specialiștii din cadrul CIASAC. Aceștia, alături de Parchetul Curții de Apel Galați, au și desfășurat investigații la fața locului. Urmează a fi efectuată o expertiză cu privire la această aeronavă", a precizat Virgil Luparu.
Sâmbătă, la o orezărie din localitatea Stăncuța s-a prăbușit un aeroplan care efectua lucrări de erbicidare. În urma accidentului a rezultat rănirea gravă a pilotului, Costică Vâlcu, de 59 ani, și rănirea mai ușoară a mecanicului de bord, Viorel Franț, 59 ani.
Pilotul urma să fie transportat cu un elicopter SMURD Galați la Spitalul Floreasca din București, însă acesta a intrat în stop cardio-respirator și, în ciuda eforturilor de resuscitare, și-a pierdut viața. Costică Vâlcu era pilot cu o vastă experiență, având peste 6.000 de ore de zbor.