Acesta este FENOMENUL care i-a ŞOCAT pe astronomi: Nu am văzut niciodată așa ceva
Mai mulţi astronomi care analizează imaginile obținute de Telescopul Kepler, principalul instrument folosit pentru căutarea de exoplanete, au anunțat identificarea unei formațiuni ciudate în apropierea unei stele îndepărtate, formațiune care nu prezintă caracteristicile unei planete și care a generat speculația că ar putea fi o megastructură extraterestră, specifică unei civilizații de gradul II pe scara Kardașev.
Această formațiune a fost detectată în apropierea stelei KIC 8462852, aflată deasupra planului Căii Lactee, între constelațiile Cygnus (Lebăda) și Lyra și are caracteristicile unei aglomerări de obiecte care ar putea forma o megastructură artificială. Această stea se află la aproximativ 1.481 ani lumină de Pământ.
Telescopul Kepler descoperă exoplanete atunci când trecerea acestora prin fața unei stele generează o mică fluctuație în strălucirea respectivei stele.
Pornind de la această fluctuație în strălucirea stelei, astronomii pot deduce mărimea exoplanetei și alte caracteristici ale acesteia. De această dată însă, fluctuațiile detectate nu sunt caracteristice unui corp sau mai multor corpuri de formă rotundă, așa cum sunt planetele.
Citeşte şi: Un astronaut care a fost pe LUNĂ DEZVĂLUIE cine a SALVAT LUMEA de un RĂZBOI NUCLEAR între SUA şi Rusia
Conform clasificării civilizațiilor imaginată în 1964 de astrofizicianul rus Nikolai Kardașev, o astfel de megastructură cosmică artificială ar fi caracteristică unei civilizații extraterestre de clasa II, din cele trei clase determinate în funcție de modul de obținere a energiei. Pe scurt, dacă civilizația terestră se află încă în clasa 0, a exploatării combustibililor fosili, o civilizație din clasa I exploatează și controlează potențialul energetic al întregii planete pe care o populează (controlează fenomenele meteorologice, seisme etc), în timp ce o civilizație din clasa II exploatează direct energia stelei pe orbita căreia se află planeta sa, iar o civilizație de gradul III are potențialul de a exploata energia unei întregi galaxii.
"Am fost fascinat de cât de bizar părea totul. Extratereștrii sunt mereu ultima ipoteză pe care o luăm în considerare, dar acest lucru pare ceva ce ne-am aștepta să fie construit de extratereștri", a comentat Jason Wright, astronom la Penn State University, citat de The Atlantic și de Live Science.
"Nu am văzut niciodată așa ceva la o stea", a comentat și Tabetha Boyajian, cercetător la Universitatea Yale. "A fost foarte ciudat. Am crezut inițial că este vorba de o eroare a telescopului, dar datele au fost verificate și confirmate".
Steaua KIC 8462852 a atras atenția astronomilor încă din 2009, când s-a stabilit că este o stea care ar putea deține un sistem planetar din care să facă parte și planete telurice, așa cum este Pământul.
În cursul anului 2011 această stea a atras din nou atenția câtorva membri din echipa de "vânători de planete" care analizează datele obținute de Kepler de la cele aproximativ 150.000 de stele spre care este îndreptat telescopul.
Primele analize au sugerat că ar fi vorba de o stea "interesantă" și "ciudată" pentru că este înconjurată de o masă densă de materie — așa cum ar putea fi masa de praf și gaze cosmice care înconjoară o stea tânără și din care se poate naște un sistem solar — la fel cum a apărut și sistemul nostru solar.
Însă KIC 8462852 nu este o stea tânără iar materia aflată în jurul său a apărut acolo relativ recent, în caz contrar ar fi trebuit să aglutineze sub imperiul gravitației sau ar fi fost înghițită de stea.
Tabetha Boyajian, care coordonează proiectul "Planet Hunters" a publicat recent un studiu cu privire la posibilele fenomene naturale care ar explica strălucirea neobișnuită a acestei stele. Toate explicațiile posibile au fost infirmate cu excepția uneia singure: o altă stea din apropiere ar fi putut arunca o "hoardă" de comete în apropierea lui KIC 8462852. Deși acest fenomen nu este imposibil, el este extrem de improbabil, conform lui Boyajian.
După analiza acestui studiu, Jason Wright și colegul său, Andrew Siemion, directorul programului SETI (Search for Extra-Terrestrial Intelligence) s-au implicat în studiul acestei stele iar posibilitatea ca formațiunea detectată în apropierea stelei să fie o megastructură prin care o civilizație extraterestră avansată recoltează direct energia stelară este luată în serios.
În continuare, cei trei astronomi și-au propus să îndrepte un radiotelescop spre această stea pentru a încerca să detecteze eventualele comunicații ale unei astfel de civilizații.Primele observații cu ajutorul unui radiotelescop au fost anunțate pentru luna ianuarie.