Acordul de parteneriat al României a ajuns la CE. Oficialii de la Bruxelles au 3 luni să înainteze observaţii
Propunerea de Acord de parteneriat al României a ajuns marţi la Comisia Europeană (CE), ţara noastră fiind printre cele 14 state UE care au trimis acest document până în prezent, a declarat marţi pentru AGERPRES Shirin Wheeler, purtătoarea de cuvânt a comisarului european pentru politică regională, Johannes Hahn.
Propunerea de Acord de parteneriat al României a fost al 13-lea sosit la CE, fiind urmat în cursul zilei de marţi de cel trimis de Malta.
"Comisia Europeană dispune acum de trei luni pentru a trimite observaţii la drafturile oficiale, care vor fi adoptate prin decizie a Colegiului comisarilor. Ca regulă generală, toate Acordurile de parteneriat ar trebui adoptate până la sfârşitul lui august dacă s-a ţinut cont de observaţiile Comisiei sau dacă nu există neînţelegeri majore", a declarat Shirin Wheeler, precizând că un stat membru dispune de o lună pentru a răspunde observaţiilor CE.
În alte trei luni de zile de la trimiterea draftului oficial de Acord de parteneriat, România trebuie să trimită executivului comunitar programele operaţionale, pentru care CE va trimite de asemenea observaţii. 'Cel mai târziu programele operaţionale ar trebui să fie adoptate în şase luni de la primire, respectiv în ianuarie 2015', a mai spus purtătoarea de cuvânt.
Serviciile comisarului european pentru politică regională, Johannes Hahn, aşteaptă din partea României şase programe operaţionale, patru pentru Fondul European de Dezvoltare Regională şi Fondul de Coeziune şi două pentru Fondul Social European.
Câţi bani aşteaptă România şi pe ce domenii
'După ce a trimis în trecut versiuni de lucru ale acestui document în cadrul dialogului informal, România a trimis oficial, astăzi, Comisiei Europene propunerea de Acord de Parteneriat. Transmiterea oficială a acestui document înseamnă că România se apropie de momentul semnării Acordului de Parteneriat. Potrivit regulamentelor europene, Comisia are la dispoziţie trei luni pentru a analiza documentul, perioadă de timp care poate fi întreruptă dacă statului membru îi sunt transmise comentarii pe marginea acestui document, proces absolut normal aplicabil tuturor statelor UE. Totodată, subliniez că România nu înregistrează nicio întârziere în trimiterea propunerii de Acord de Parteneriat, termenul limită prevăzut de regulamentul UE fiind 22 aprilie 2014', a declarat ministrul Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici, citat în comunicat.
Pentru perioada 2014 - 2020, pentru Programul Operaţional Infrastructură Mare suma alocată este de 9,5 miliarde euro, Programul Operaţional Regional - 6,7 miliarde euro, Programul Operaţional Capital Uman - 4,2 miliarde euro, Programul Operaţional Competitivitate - 1,2 miliarde euro, Programul Operaţional Capacitate Administrativă - 0,55 miliarde euro, Programul Operaţional Asistenţă Tehnică - 0,21 miliarde euro, iar pentru Programele de cooperare transfrontalieră - 0,45 miliarde euro.
'Sistemul de implementare a fondurilor europene va fi mult mai eficient în perioada 2014-2020, datorită simplificării structurii instituţionale', se arată în comunicat.
Potrivit acestuia, Ministerul Fondurilor Europene va fi autoritate de management pentru Programul Operaţional Infrastructură Mare, Programul Operaţional Capital Uman, Programul Operaţional Competitivitate şi Programul Operaţional Asistenţă Tehnică. Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice va fi autoritate de management pentru Programul Operaţional Regional, Programul Operaţional Capacitate Administrativă, respectiv pentru programele de cooperare teritorială europeană, iar Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale va fi autoritate de management pentru Programul Naţional pentru Dezvoltare Rurală, respectiv Programul Operaţional pentru Pescuit.