Cioloş, despre OUG privind RCA: Dacă despăgubirea nu e plătită la termen, se pot percepe penalităţi
Premierul Dacian Cioloş a declarat, miercuri, că ordonanţa de urgenţă referitoare la RCA va stabili posibilitatea de a se percepe penalităţi, în cazul în care despăgubirea nu este plătită la termen.
UPDATE 12.01 'Dacă despăgubirea nu e plătită la termen se pot percepe penalităţi pentru fiecare zi de întârziere, pentru că nu e vina asiguratului că au loc aceste întârzieri', a afirmat Cioloş, la Palatul Victoria.
El a precizat că în proiectul de ordonanţă sunt prevăzute mai multe aspecte care duc la mai multă transparenţă şi claritate în modul în care se calculează preţul primelor RCA.
'Mai sunt prevăzute şi alte lucruri, precum faptul că un contract RCA poate să fie încheiat şi pe o lună sau pe un multiplu de luni până la 12 luni, în funcţie de solicitarea clientului; contractul RCA poate fi suspendat la cererea asiguratului pe perioada în care îi e suspendat dreptul de circulaţie vehiculului sau vehiculul e imobilizat; posibilitatea de a asigura compensarea directă în cazul asigurărilor RCA - persoana vătămată este despăgubită de propriul asigurator, iar acesta îşi poate recupera apoi banii de la asiguratorul persoanei vinovate. Clasa de bonus malus poate lua în calcul şi istoricul şoferului sau posibilitatea utilizării tehnologiilor telematice', a explicat premierul.
El a menţionat, printre prevederi, şi obligativitatea ca asiguratorii să pună la dispoziţia asiguraţilor, la solicitarea acestora, şi metoda de calcul pe baza căreia a fost determinată valoarea poliţei pentru mai multă transparenţă şi claritate.
UPDATE 10.57 El a adăugat că ordonanța va mai prevedea posibilitatea ca RCA să poată fi încheiată pe o lună, dar și ca ea să fie suspendată în cazul în care proprietarul mașinii rămâne fără permis sau vehiculul e imobilizat.
-----
Solicitarea de modificare a proiectului de OUG a fost făcută de şase asociaţii ale transportatorilor, Uniunea Naţională a Transportatorilor Rutieri din România (UNTRR), Confederaţia Operatorilor şi Transportatorilor Autorizaţi din România (COTAR), Asociaţia Română pentru Transporturi Rutiere Internaţionale (ARTRI), Asociaţia Patronală a Transportatorilor Europa 2002 (APTE2002), Federaţia Operatorilor Români de Transport (FORT) şi Asociaţia Operatorilor de Transport Rutier Apulum.
Renunţarea la protest a fost sugerată de marţi, când transportatorii au anunţat că sunt gata să "amâne" protestul dacă Guvernul este de acord cu îngheţarea tarifelor RCA, potrivit news.ro.
Reprezentanţi a şase asociaţii ale transportatorilor au avut miercuri dimineaţă, la sediul Guvernului, o întâlnire cu cei doi vicepremieri, Vasile Dâncu şi Costin Borc, cu preşedintele Consiliului Concurenţei, Bogdan Chiriţoiu, şi cu ministrul Finanţelor, Anca Dragu.
”Reprezentanţii Guvernului au fost de acord cu îngheţarea tarifelor RCA pe o perioadă de şase luni. Nu pot să vă dau un preţ, dar probabil vor fi aduse la nivelul înregistrat în primul trimestru al anului trecut. Protestul se amână pe o perioadă mai lungă”, a spus preşedintele COTAR, Vasile Ştefănescu, pentru news.ro.
Augustin Hagiu, preşedintele Federaţiei Operatorilor Români de Transport (FORT), a declarat că perioada de şase luni, de îngheţare a preţurilor, poate fi prelungită fără probleme.
Transportatorii aşteaptă şi adoptarea de către Parlament a legii care reglementează asigurările RCA, în forma negociată la discuţiile care au avut loc cu reprezentanţii comisiei de buget-finanţe a Senatului. Legea va impune şi crearea unei entităţi independente de Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF), care se va ocupa cu calcularea trimestrială a tarifelor RCA, pe baza unor criterii clare şi transparente.