Actele de care ai nevoie pentru indemnizaţia de şomaj
Mii de absolvenţi ies de pe băncile şcolilor şi liceelor în câteva zile. Oficial, mulţi dintre ei au terminat definitiv cu cartea şi sunt gata să intre în câmpul muncii. Unii îşi mai încearcă norocul la bacalaureat şi la facultate, alţii ştiu sigur că e timpul să meargă la muncă. Cei care nu îşi vor găsi un job vor îngroşa, însă, rândurile şomerilor.
Conform legislaţiei în vigoare, absolvenţii a cel puţin zece clase, în vârstă de minimum 16 ani, pot beneficia de o indemnizaţie de şomaj de 250 de lei, pentru o perioadă de şase luni, dacă se înregistrează la agenţia de ocupare a forţei de muncă în maximum 60 de zile de la data absolvirii, scrie cugetliber.ro. Ei trebuie să se înregistreze la agenţia de ocupare a forţei de muncă din raza căreia îşi au domiciliul, dar nu mai târziu de două luni după ce au absolvit, ca persoană în căutarea unui loc de muncă.
Indemnizaţia de şomaj se acordă după 60 de zile calendaristice de la data absolvirii, perioadă în care absolventul beneficiază de servicii gratuite în vederea angajării, cum ar fi informare şi consiliere profe-sională, medierea muncii şi formare profesională.
Actele necesare pentru înregistrarea absolventului la agenţia de ocupare a forţei de muncă sunt: actul de identitate în original şi copie, actele de studii şi de calificare sau adeverinţă din care să rezulte data absolvirii, în original şi copie, adeverinţa medicală din care să rezulte că persoana este clinic sănătoasă sau aptă de muncă ori că are eventuale restricţii medicale.
Bani pentru angajatori, de la stat
De cealaltă parte, statul susţine firmele dornice să facă angajări din rândul absolvenţilor. „Pentru încadrarea în muncă a absolvenţilor instituţiilor de învăţământ, pe perioadă nedeterminată, angajatorii beneficiază pe o perioadă de 12 luni de o sumă lunară reprezentând 1, 1,2 sau 1,5 ori valoarea indicatorului social de referinţă în vigoare la data încadrării în muncă, în funcţie de nivelul studiilor. Angajatorii care încadrează în muncă pe perioadă nedeterminată absolvenţi din categoria persoanelor cu handicap primesc aceste sume lunar, pe o perioadă de 18 luni", explică directorul adjunct al Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă din Constanţa, Gheorghe Buşu.
În prezent, indicatorul social de referinţă este de 500 de lei. Astfel, pentru persoanele cu studii superioare, statul dă câte 750 de lei lunar, timp de un an, iar pentru cei fără studii superioare dă câte 500 de lei. Ulterior, angajatorul este obligat să îi mai ţină pe post încă şase luni.