Activitatea Ministerul Finanțelor Publice se dovedește a fi responsabilă și prudentă
Conform datelor preliminare ale Ministerul Finanțelor Publice deficitul bugetar al României a scăzut la 0,98% din PIB în luna iulie, cel mai mic nivel al deficitului bugetar la 7 luni din 2009 până acum. La nivel european, ministrii ECOFIN au aprobat sistarea procedurii de deficit excesiv împotriva României, datorită faptului că deficitul bugetar a înregistrat 2,6% din PIB în 2013.
Ministerul Finanțelor Publice a aprobat constituirea unei rezerve financiare în vederea acoperirii necesarului brut de finanțare al României pe o perioadă de aproximativ patru luni, rezervă care să poată fi accesată în cazuri extreme, în vederea protejării finanțelor împotriva șocurilor externe. Ordinul, publicat luni în Monitorul Oficial, a fost negociat cu Fondul Monetar Internațional și va fi posibil în baza unui proiect finanțat din fonduri europene, dispunând de asistență din partea Băncii Mondiale.
Măsura de reîntregire a rezervei valutare face parte dintr-o strategie mai amplă de management al riscului la nivel național și este de fapt un buffer fiscal cu o valoare de 6 milarde de euro, dintre care 5 miliarde cash și un miliard de euro linia de finanţare de la Banca Mondială. Valoarea de 6 miliarde de euro este impusă de FMI și reprezintă un minim necesar în vederea protejării finanțelor publice în fața unor evenimente neașteptate.
De-a lungul timpului, rezerva valutară a cunoscut mai multe fluctuații, în iulie 2012 ajungând până la 3,3 miliarde, ulterior, rezerva a fost reîntregită prin două emisiuni de bonduri în euro pe piaţa internaţională.
Lichiditățile din această rezervă reprezintă o garanție a statului că va putea acoperi, în cazuri extreme, necesarul brut de finanțe al României, necesar determinat de nivelul deficitului bugetar și de volumul refinanțării datoriei publice, fiind o masură de prevenire și nu de tratare.
Conform datelor preliminare ale Ministerul Finanțelor Publice deficitul bugetar al României a scăzut la 0,98% din PIB în luna iulie, cel mai mic nivel al deficitului bugetar la 7 luni din 2009 până acum. La nivel european, ministrii ECOFIN au aprobat sistarea procedurii de deficit excesiv împotriva României, datorită faptului că deficitul bugetar a înregistrat 2,6% din PIB în 2013, evitându-se astfel pragul critic de 3%.
Tot la nivel european, România ocupă locul 4 în topul statelor europene cu cele mai mici datorii publice raportate la PIB cu un procent de 38,6% din PIB.
Aceste date demonstrează că România este stabilă la nivel macroeconomic, mai mult decât atât, există un trend crescător al economiei naționale, fapt recunoscut și de Fondul Monetar Internațional și Banca Mondială.
Activitatea Ministerului Finanțelor Publice se dovedește a fi responsabilă și prudentă în ceea ce privește adoptarea acestui ordin, în acest fel, în cazul unor evenimente perturbatoare pe piețele financiare, statul va avea la dispoziție aceste lichidități. De asemenea, cu ajutorul rezervei de valută a Ministerului Finanțelor, păstrată în conturile Trezoreriei Statului, deținute de Banca Națională Română (BNR), se va putea menține un curs lei-euro la un nivel stabil în cazul unor evenimente neplăcute pe piața valutară.