Adevărul despre popcornul făcut la microunde
Când invităm mai mulţi prieteni acasă şi vrem să vizionăm un film, aproape automat vom consuma şi popcorn. Desigur, cel mai des apelăm la pungile de popcorn pe care le băgăm la cuptorul cu microunde, deoarece reprezintă o variantă mult mai comodă şi mai simplă. Ceea ce nu ştim însă este faptul că popcornul nu este tocmai un aliment sănătos.
Desi unii sustin contrariul, luand „la puricat” ingredientele care se gasesc in pungile de popcorn, s-ar putea sa fim dezamagiti.
In primul rand, ambalajele contin perfluorochimicale, o clasa de produse chimice legate de aparitia diferitelor tipuri de cancer (printre care si teflonul), precum si de deteriorarea sistemului reproductiv. Odata ingerate, aceste substante raman in organism o perioada lunga de timp.
Si nu vorbim numai despre substantele chimice continute de ambalaje, ci si de cele care sunt aplicate direct pe boabele de porumb propriu-zise. Diacetilul, de exemplu, este o aroma utilizata pentru a conferi popcornului gustul acela de unt, insa a fost legat de mai multe ori de aparitia afectiunilor pulmonare. In plus, studiile au aratat ca oamenii care lucreaza in fabricile unde se pregateste si ambaleaza popcornul dezvolta boli pulmonare grave. Si, desi unii producatori sustin ca nu mai folosesc aceasta substanta, se pare totusi ca nici inlocuitorii nu ar fi mai sanatosi.
Grasimile industrializate precum grasimile trans reprezinta o adevarata amenintare pentru sanatatea inimii si sunt legate si de boli precum endometrioza. Producatorii de alimente le utilizeaza deoarece ajuta la conservarea produselor.
Desi eticheta poate indica 0% in ceea ce priveste continutul de grasimi trans, uleiurile hidrogenate indica prezenta acestora. Ce este cel mai ingrijorator este faptul ca, in general, pungile de popcorn (partea din interior) sunt injectate cu tot felul de substante pentru ca uleiul si celelalte ingrediente sa nu "transpire” practic prin punga.
Administratia Alimentelor si a Medicamentelor din Statele Unite ale Americii avertizeaza ca atunci cand aceste pungi sunt incalzite, se elibereaza o substanta numita acid perfluorooctanoic.