"Adio, credit!". Ce presupune legea care le va permite datornicilor să intre în insolvenţă
Parlamentul este la un pas de a aproba legea insolvenţei persoanelor fizice, iar săptămana viitoare Camera Deputaţilor va fi convocată pentru un vot final. Legea le va permite datornicilor să intre în insolvenţă şi să fie protejaţi astfel de executările silite cel mult 5 ani.
Însă în toată această perioadă datornicii vor strânge cureaua şi există posibilitatea să fie obligaţi să îşi vândă o parte din lucruri. Nici băncile nu sunt scutite şi la randul lor, le vor şterge din datorii.
PNL a cerut sesiune extraordinară şi o rezolvare în problema creditelor luate în franci elveţieni. Biroul Permanent al Camerei Deputaţilor a decis să convoace comisia juridică pentru a da un raport pe Legea Birchall.
"În funcţie de cum fac raportul, a doua zi, în 24 de ore, convoc Parlamentul în sesiune extraordinară", a spus Valeriu Zgonea, preşedintele Camerei Deputaţilor.
"Este un lucru sănătos că s-a ajuns la un consens pe o tema importantă. Noi deja avem patru proiecte care vizează acest lucru: insolvenţa persoanelor fizice. Vom contopi cele patru proiecte într-unul singur", a spus Bogdan Ciuca, preşedintele Comisiei Juridice.
Se poate califica pentru insolvenţă orice român care are cel puţin 2 datorii, la banca sau la chirie, datorii mai mari de 30 de zile şi deasemenea datornicul trebuie să poată dovedi că este incapabil să le plătească iar pentru a intra în insolvenţă trebuie depusă o cerere la instanţă. Clientul îşi declară toate bunurile, cum ar fi mobila, electrocasnicele sau maşina. Dar şi ce salariu câştigă şi lucrurile pe care le-a vândut sau donat în ultimii 3 ani.
Citeşte şi: A ÎNVINS BANCA! Un buzoian a câştigat în instanţă recalcularea ratelor în franci la cursul din 2007