Adomniţei: Dacă nu vor fi două tururi la alegerea primarilor şi şefilor CJ, e deficit de democraţie
Liderul PNL Iaşi, Cristian Adomniţei, afirmă că, dacă nu vor fi două tururi la alegerea primarilor şi a şefilor de CJ, va apărea "un deficit grav de democraţie", susţinând că un tânăr care vrea să candideze la Primărie are şanse mici să se bată cu un baron, când "totul e pe pile şi relaţii".
Liberalul Cristian Adomniţei, care este şi preşedinte al Consiliului Judeţean Iaşi, a declarat, miercuri, că alegerea primarilor şi a şefilor de consilii judeţene ar trebui să se facă în două tururi, altfel apare un "deficit de democraţie".
"Aş prefera, spre exemplu, ca primarul să strângă majoritatea opiniilor, altfel va fi o comunitate măcinată. Dacă nu vor fi două tururi, e un deficit grav de democraţie, trebuie să fie loc pentru nou. Când vii tu, baron care ai sugrumat oraşul ani de zile, toată lumea stă cu capul aplecat, că te dă afară de la serviciu sau nu primeşti autorizaţie de construcţie decât dacă pupi condurul la baron. Asta nu e comunitate care să crească natural. Când totul e pe pile şi relaţii, nu poate fi de bine pentru comunitate", a afirmat Adomniţei.
El a spus că "un tânăr care vrea să se facă primar" are şanse reduse de reuşită, pentru că nu se poate bate cu un baron cu câteva mandate în funcţie.
"În turul întâi câştigă, de regulă, primarul în funcţie, însă, dacă mai multă lume e nemulţumită, atunci va vota împotriva lui în turul doi. Astfel, comunitatea se regenerează. Dacă îi tai această posibilitate, atunci rămâi permanent cu vechiul", a susţinut Adomniţei.
Întrebat dacă va candida tot pentru Consiliul Judeţean sau va intra în cursă pentru Primăria Iaşi, Adomniţei a răspuns: "Vreau să continuu la CJ, ce va fi vom vedea. Nu exclud nimic, dar nu pot afirma azi «Da, merg la Primărie». În schimb, e nevoie să scăpăm municipiul de praf, de gropi şi să închidem şantierele. De asta are nevoie Iaşiul".
Comisia parlamentară de elaborare a Codului electoral a finalizat, recent, proiectul de lege privind alegerile locale, stabilind, între altele, că preşedinţii consiliilor judeţene vor fi aleşi indirect prin vot secret al consilierilor judeţeni, cu majoritate simplă.
Membrii comisiei au adoptat în principiu acest proiect de lege, care modifică trei legi, şi anume legea alegerilor locale, administraţiei locale şi statutul aleşilor locali, urmând să fie trimis spre dezbaterea Senatului, iar, apoi, la Camera Deputaţilor.
Proiectul prevede ca preşedinţii consiliilor judeţene, dar şi vicepreşedinţii şi viceprimarii să fie aleşi în mod indirect, prin vot secret de consiliul judeţean, cu majoritate simplă.
O altă prevedere a proiectului de lege este că primarii se vor alege într-un singur tur, ca şi în prezent.