ADRIAN NĂSTASE, comparaţie neinspirată în problema imunităţilor parlamentare
După ce a fost considerat de o parte a presei condamnat politic şi comparat cu Iuliu Maniu, Adrian Năstase face şi el o comparaţie neinspirată. Fostul premier îşi prezintă propria opinia în problema imunităţilor parlamentare şi, în special, în cazul Şova, ajuns la Curtea Constituţională.
"Interesanta mentiunea din cartea despre 'Viata lui Corneliu Coposu' (Tudor Calin Zarojanu), in care se arata ca, la 19 iulie 1947, Adunarea Deputatilor a ridicat imunitatea parlamentara a TUTUROR membrilor PNT (p.53). Nu vreau sa sugerez ca astfel de lucruri se pot repeta dar prevederea din Constitutie ar trebui sa fie o pavaza pentru toate anotimpurile…', scrie Adrian Năstase pe blog.
Năstase consideră că s-a comis o eroare în momentul în care i s-a dat Curţii Constituţionale dreptul de a efectua controlul de constituţionalitate asupra hotărârilor Parlamentului. Deşi nu menţionează numele lui Dan Şova, opinia fostului premier social-democrat vizează direct cazul senatorului. Astfel, Năstase este de părere că regulamentul Senatului "ar trebui să stabilească modul şi condiţiile de vot".
Citeşte şi: RADU BANCIU, despre cum și-a petrecut ADRIAN NĂSTASE Paștele: A confiscat ideea de speranță
"Constitutia României nu a stabilit, in mod direct, posibilitatea atacării hotărârilor Parlamentului la Curtea Constitutională. Competentele CCR sunt stabilite in art. 146 din Constitutie (unde nu figurează această prerogativă). Există insă o prevedere de final la art. 146, in care se arată că CCR „indeplineste si alte atributii prevăzute de legea organică a Curtii”. In aceste conditii, in 2010, un coleg „intelept” a propus o modificare a legii organice a CCR, adaugându-i si atributia de control de constitutionalitate a hotărârilor Parlamentului (vezi art.I pct.1 din Legea 177/2010). Nu cred că a fost o solutie in spiritul autonomiei functionale a Parlamentului, cel putin sub aspectul organizării interne si a hotărârilor referitoare la persoane – unde regulamentele de ordine interioară trebuiau să stabilească, definitiv, solutiile potrivite", mai scrie fostul premier.