Adrian Năstase, despre PACTUL pe Apărare: Peste doi ani bugetul Armatei ar ajunge la ponderea din 2000-2004
Fostul premier al României, Adrian Năstase, a analizat pe blogul personal finanţele Ministerului de Apărare şi a ajuns la concluzia că peste doi ani bugetul MApN va ajunge ca pondere în PIB la aceleaşi valori ca în perioada 2000-2004.
"Pentru a intelege semnificatia Pactului pentru Armată este necesar, cred, să vedem dinamica bugetului – in procente din PIB – in ultimii 15 ani.
M-am gândit să vă infătisez aceste date (au mai fost prezentate cumva?), cu următoarele precizări:
Citeşte şi: Victor Ponta: Susțin ideea alocării de 2% Apărării
- este vorba de cheltuielile bugetare totale ale Ministerului Apararii, asa cum s-a discutat la intrarea in NATO, incluzand nu numai capitolul bugetar “Aparare nationala” ci si celelalte capitole gestionate de catre acest minister.
– din 2011 pensiile pentru fostii militari din M.Ap.N au fost trecute de la bugetul de stat la bugetul asigurarilor sociale de stat iar in tabelul anexat am inclus si acest buget.
Concluziile se impun de la sine. In perioada “regimului Băsescu”, bugetul Armatei, calculat ca procent din PIB, a scăzut constant. Peste 2 ani (in 2017), ca urmare a Pactului semnat la Cotroceni, s-ar putea să ne intoarcem la procentul acordat Armatei in perioada guvernului pe care l-am condus.
PS Chiar daca PIB-ul a crescut, nominal, cresterea preturilor la echipamente, servicii etc, determinată de inflatie si alti factori (interni si externi), nu a putut compensa această scădere dramatică a ponderii cheltuielilor militare in buget.