ADRIAN SÂRBU, lovitura FATALĂ din partea DIICOT
Procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Structura Centrală au dispus începerea urmăririi penale faţă de suspecţii:
COJOCARU LUCIAN şi TRUICĂ REMUS, pentru săvârşirea infracţiunilor de constituire a unui grup infracţional organizat, abuz în serviciu, instigare la abuz în serviciu penal şi complicitate la spălare de bani.
CERCEL-DUCA ALEXANDRU-CLAUDIU, GAVRILESCU GABRIELA-ŞTEFANIA, BĂJESCU DANA, NANU MIHAIL ANDREI, DUHOMNICU ELENA, CEAUŞU MONICA, MONAC ALICE, ANGHELESCU ALEXANDRU LUCIAN, pentru săvârşirea infracţiunilor de constituire a unui grup infracţional organizat, abuz în serviciu şi complicitate la spălare de bani.
APARASCHIVEI CRISTIAN-RELU, pentru săvârşirea infracţiunilor de constituire a unui grup infracţional organizat, instigare la înşelăciune, instigare la abuz în serviciu, spălare de bani.
MAZILU GABRIELA-CRISTINA, TRUICĂ IOANA-IRINA, COCONETE ILIE-MARIUS, MUNTEAN ŞTEFAN, NICOREŞTEANU IONUŢ VICTOR, CIUMETI NICULAE, POP CONSTANTIN EUGEN, POP GIORGIANA MIRELA, LIŞU GEORGE GABRIEL, S.N.E, pentru săvârşirea infracţiunilor de constituire a unui grup infracţional organizat, înşelăciune şi spălare de bani.
BEJENARU ANDREI-MIHAI, HARABAGIU DAN-OCTAVIAN, GHEORGHE MARIAN, pentru săvârşirea infracţiunilor de de constituire a unui grup infracţional organizat, complicitate la înşelăciune şi complicitate la spălare de bani.
ROȘCA-STĂNESCU SORIN-ȘTEFAN, SÂRBU ADRIAN, pentru săvârşirea infracţiunilor de constituire a unui grup infracţional organizat, înşelăciune şi spălare de bani.
ȘERBAN MINOLA-ALEXANDRA, DIACONESCU DUMITRU, pentru săvârşirea infracţiunilor de constituire a unui grup infracţional organizat, abuz în serviciu, complicitate la înşelăciune şi fals intelectual.
DRULĂ DORIN CORNEL, pentru săvârşirea infracţiunilor de constituire a unui grup infracţional organizat, abuz în serviciu, complicitate la înşelăciune şi fals în înscrisuri sub semnătură privată.
În cauză există suspiciunea rezonabilă că la sfârşitul anului 2007, la nivelul conducerii executive a BRD – GROUP SOCIETE GENERALE, a fost iniţiat şi constituit un grup infracţional organizat în scopul acordării de credite, cu încălcarea normelor de creditare, atât cele interne cât şi cele emise de Banca Naţională a României, unor persoane fizice şi/sau societăţi comerciale, activitatea infracţională concretizându-se în obţinerea unor importante sume de bani din săvârşirea subsecventă a unor infracţiuni de înşelăciune, fiind cauzat un prejudiciu de 43.500.000 Euro în dauna BRD – GROUP SOCIETE GENERALE.
Membrii grupului infracţional organizat au acţionat în mod concertat, în baza unei rezoluţii infracţionale unice, aceea de a obţine importante beneficii financiare, potrivit contribuţiei infracţionale pe palierele execuţionale din cadrul grupării.
În cadrul grupării infracţionale organizate, fiecare membru a desfăşurat activităţi specifice interesului, poziţiei, pregătirii şi profesiei sale, în vederea fraudării sistemului bancar, cu desfăşurare pe termen lung.
Astfel, doi dintre liderii grupării infracționale, folosindu-se de funcţiile deţinute în cadrul BRD – GROUP SOCIETE GENERALE, au racolat şi controlat activitatea mai multor persoane subordonat şi aflate în raporturi de muncă cu banca, care prin îndeplinirea defectuoasă a atribuţiilor de serviciu sau prin neîndeplinirea acestora au facilitat aprobarea/acordarea frauduloasă a unui nr. de 17 credite unor persoane fizice sau juridice, cunoscând faptul că pentru nici unul din creditele astfel acordate nu erau îndeplinite condiţiile minime impuse de normele de creditare şi că imobilele folosite pentru garantarea creditelor au fost supraevaluate de evaluatorii agreaţi de bancă.
Citeşte şi: Ancheta în dosarul BRD se extinde: Remus Truică și Sorin Roşca Stănescu urmează să fie audiați la DIICOT
Pentru desfăşurarea în condiţii optime a activităţii infracţionale suspecţii şi-au asigurat sprijinul celorlalţi membrii ai Comitetului de Credit din Centrala BRD – GROUP SOCIETE GENERALE, respectiv suspecţii CERCEL DUCA ALEXANDRU CLAUDIU şi GAVRILESCU GABRIELA, care, cu încălcarea atribuţiilor de serviciu, au aprobat creditele acordate în mod fraudulos în principal de către Agenţiile EUROPA şi PRIMĂVERII ce funcţionează în interiorul Sucursalei Dorobanţi a BRD- Grup Dorobanţi.
În acelaşi scop, suspecţii i-au atras în activitatea infracţională pe suspecţii BĂJESCU DANA director Executiv în cadrul BRD , NANU MIHAI ANDREI director comercial în cadrul BRD, MONAC ALICE director la Agenția Europa, DUHOMINICU ELENA director al Agenției Primăverii, CEAUŞU MONICA director la Agenția Europa după avansarea lui MONAC ALICE şi ANGHELESCU ALEXANDRU director adjunct comercial al Sucursalei Dorobanţi.
Cel de-al treilea lider al grupului infracţional organizat inculpatul TRUICĂ REMUS, a fost şi principalul beneficiar al activităţii infracţionale, din cele 17 credite acordate în mod fraudulos de BRD – GROUP SOCIETE GENERALE, 15 fiind acordate unor persoane fizice sau juridice aflate sub controlul său direct, obţinând astfel suma de 35.000.000 Euro, care a fost în ceea mai mare parte externalizată prin includerea acesteia în circuite financiare prin conturi deschise în MONACO, ELVEŢIA, AUSTRIA şi CIPRU, conturi controlate direct de către inculpaţii TRUICĂ REMUS şi APARASCHIVEI CRISTIAN RELU şi apoi folosite de aceştia pentru achiziţionarea unor bunuri de lux, ambarcaţiuni şi imobile.
Pentru punerea în executare a activităţilor infracţionale inculpatul TRUICĂ REMUS s-a folosit în principal de inculpatul APARSCHIVEI CRISTIAN RELU, omul său de încredere, care l-a rândul său a atras în cadrul grupului infracţional organizat alte persoane, respectiv suspecţii COCONETE ILIE MARIUS, MUNTEAN ŞTEFAN, LIŞU GEORGE, NICOREŞTEANU IONUŢ VICTOR, S.N.E, POP GEORGIANA MIRELA, POP CONSTANTIN EUGEN şi CIUMETI NICULAE.
În acelaşi sens, inculpatul TRUICĂ REMUS a coordonat şi înfiinţarea a cinci societăţi comerciale reprezentate şi administrate de către inculpatul APARSCHIVEI CRISTIAN RELU şi suspecţii COCONETE ILIE MARIUS şi S.N.E, care de asemenea au obţinut în mod fraudulos credite de la BRD – GROUP SOCIETE GENERALE.
La grupul infracţional organizat iniţiat de cître liderii grupării au aderat şi suspecţii SORIN ROŞCA STĂNESCU şi SÂRBU ADRIAN care au contractat în folos personal credite în aceleaşi condiţii frauduloase ca şi cele din cazul creditelor contractate în favoarea inculpatului TRUICĂ REMUS.
În realizarea activităţii infracţionale membrii grupului infracţional organizat au fost sprijiniţi de către suspecţii DRULĂ DORIN, BREAZU EUGEN şi SOCOL FLORIN MIHAI, evaluatori agreaţi de BRD – GROUP SOCIETE GENERALE, care au stabilit, în urma evaluărilor făcute pentru terenurile ce au fost ipotecate în favoarea băncii pentru obţinerea creditelor, valori mult supraevaluate faţă de valoarea reală de piaţă, valori care să acopere formal acordarea creditelor prin raportare la cerinţele impuse de normele de creditare.
În acelaşi scop liderii grupului infracţional organizat au atras în activitate infracţională pe suspecţii ŞERBAN MINOLA ALEXANDRA şi DIACONESCU DUMITRU, notari publici, care prin îndeplinirea defectuoasă a atribuţiilor ce le reveneau sau prin neîndeplinirea acestora au facilitat pe de o parte circulaţia juridică formală a imobilelor ce au fost folosite pentru garantare creditelor, iar pe de altă parte la încheierea unor contracte de ipotecă cunoscând că valoarea imobilelor menţionată în contractele de ipotecă este nereală.
De precizat este faptul că nici unul din cele 17 credite nu a fost restituit, fiind trecute în categoria creditelor neperformante, BRD – GROUP SOCIETE GENERALE constituind provizioane în cuantum de 20,2 milioane euro, după ce anterior au fost efectuate prelungiri succesive ale termenelor de constituire a depozitelor colaterale pentru plata dobânzilor şi comisioanelor.
Procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Structura Centrală au dispus măsura preventivă a controlului judiciar faţă de inculpaţii TRUICĂ REMUS şi APARASCHIVEI CRISTIAN-RELU.
Cauza a fost instrumentată împreună cu ofiţeri de poliţie judiciară din cadrul Direcţiei Generale Anticorupţie.
Facem precizarea că, pe întreg parcursul procesului penal, suspecţii şi inculpaţii beneficiază de drepturile şi garanţiile procesuale prevăzute de Codul de procedură penală, precum şi de prezumţia de nevinovăţie.