Adrian Vasilescu, BNR: Grecia ar putea fi nevoită să ia măsuri de austeritate mult mai dure decât cele cerute de creditori
Grecia este nevoită să se întoarcă la negocieri cu creditorii internaționali, dar ar putea fi obligată să aplice, singură, măsuri de austeritate mult mai dure decât cele cerute de instituțiile financiare, având în vedere că are de plătit pensii, salarii și trebuie să deschidă băncile, pentru că țara nu poate rămâne închisă, susține Adrian Vasilescu, consultant de Strategie la Banca Națională a României (BNR).
'În Grecia, cred că este bine să așteptăm în primul rând deciziile forurilor europene. Acolo, entuziasmul de aseară și de azi-noapte deja începe să se stingă și multe semne de întrebare au apărut imediat după ce s-a anunțat, în cursul dimineții, decizia ministrului de Finanțe de a demisiona. Pentru mine este limpede de ce a luat această decizie. Probabil încep și grecii să înțeleagă că Grecia, din moment ce nu vrea să iasă din UE, și nu vrea, nu vrea să iasă din zona euro, și nu vrea, în condițiile astea este nevoită să se întoarcă la negocieri. Iar întoarcerea la negocieri împreună cu ministrul Varoufakis ar fi fost pierdere curată, pentru că i-a șicanat atât de mult pe liderii europeni, încât ei au fost nevoiți să declare că nu mai vor să dialogheze cu el', a declarat Adrian Vasilescu, citat de Agerpres.
În opinia sa, Grecia nu își mai permite să piardă timp și este posibil ca forurile europene să nu poată fi înduplecate prea repede, iar negocierea va fi mult prea aspră.
Citeşte şi: Purtătorul de cuvânt al BNR, REACŢIE faţă de criza din Grecia. Cum va fi afectată România
'Până la urmă vor fi nevoiți ei, la interior, să impună măsuri mai dure de austeritate decât cele impuse de europeni, pentru că vor trebui să plătească pensii, salarii, să dea drumul la bănci. Grecia nu poate să rămână închisă. Practic, au închis țara', a explicat reprezentantul BNR.
Cu privire la rezultatul referendumului, Vasilescu susține că acesta nu este relevant în negocierile cu creditorii internaționali, având în vedere că a fost organizat în grabă.
Citeşte şi: Lovitură după lovitură pentru Grecia: Ministrul de finanţe, Yanis Varoufakis, demisionează
'Întreabă-i pe oameni, oriunde, dacă vor să își mai plătească datoriile și, in-corpore, vor spune că nu mai vor. Așa a fost referendumul: fără dezbateri, fără timp de clarificări, cu o întrebare confuză și, pe canale de comunicare, s-a tot anunțat că este vorba de un NU spus în primul rând austerității, dar nu zonei euro. Mai mult, în privința zonei euro, fostul ministru de finanțe (Yanis Varoufakis — n. r.), înainte de a demisiona, a anunțat forurile europene că dacă vor încerca să-i scoată pe greci din zona euro se vor vedea la tribunal. Așa că, acolo, este în primul rând criză bancară: bancomate închise, fragmentări de pensii, fragmentări de retrageri, bancomate fără bani. Este cert că Grecia nu așteaptă nimic altceva decât cuvântul ajutor', a mai spus Adrian Vasilescu.
În privința impactului situației din Grecia asupra băncilor din România, oficialul BNR a spus că nu există nicio schimbare.
'Pentru băncile din România, nicio noutate. Lucrurile sunt la fel de sigure ca acum doi ani, ca acum un an, ca în cursul acestui an, ca săptămâna trecută', a conchis Adrian Vasilescu.