Update. Reacţia lui Videanu la ieşirea de la DIICOT
Procurorii DIICOT au început urmărirea penală faţă de fostul ministru al Economiei Adriean Videanu. Acesta este acuzat de săvârşirea infracţiunilor de complot şi subminarea economiei naţionale, în legătură cu facilitarea livrărilor de gaze naturale de Romgaz către SC Interagro, companie deţinută de omul de afaceri Ioan Niculae.
UPDATE Fostul ministru al Economiei Adriean Videanu a declarat joi, la ieşirea din sediul Parchetului General, că are toate documentele cu care să-şi probeze nevinovăţia în dosarul în care este cercetat pentru complot şi subminarea economiei naţionale.
'În momentul de faţă pot afirma cu certitudine că am toate argumentele şi toate documentele cu care să-mi probez nevinovăţia şi acest lucru sper să se întâmple în perioada următoare. Când informaţiile vin numai dintr-o singură parte, evident că judecă în sensul ăla', a spus Videanu, care nu a fost însoţit de un avocat.
Procurorii DIICOT i-au comunicat fostului ministru al Economiei, Adriean Videanu, că a fost pus sub acuzare. Fostul ministru al Economiei Adriean Videanu a venit, joi, la DIICOT pentru a fi audiat în dosarul de complot şi subminare a economiei naţionale. Preşedintele PDL Bucureşti a declarat că le va prezenta anchetatorilor toate documentele care i-ar putea dovedi nevinovăţia.
Adriean Videanu a adus la sediul Direcţiei de Investigare Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) mai multe documente pentru a a dovedi că este nevinovat. Fostul ministru al Economiei a mai spus că doreşte ca procurorii DIICOT să îi explice detaliat care sunt acuzaţiile ce i se aduc, potrivit Mediafax.
Fostul ministru a salutat celeritatea (rapiditatea) cu care anchetatorii efectuează acte şi proceduri în acest dosar. Videanu a venit însoţit de avocatul Marian Nazat.
Preşedintele Traian Băsescu a transmis, în 8 septembrie, ministrului Justiţiei cererile de urmărie penală pentru Adriean Videanu şi Ovidiu Silaghi.
Procurorul general al Parchetului instanţei supreme, Tiberiu Niţu, declara, în 9 septembrie, că a trimis la DNA şi DIICOT cererile de urmărire penală venite de la preşedintele Traian Băsescu în cazurile fostului ministru al Transporturilor Ovidiu Silaghi şi fostului ministru al Economiei Adriean Videanu. Tiberiu Niţu a precizat că astfel se va putea crea cadrul procesual ca să se administreze probe.
Procurorul general al Parchetului ICCJ a solicitat, în 2 septembrie, Senatului şi, respectiv, şefului statului declanşarea procedurilor pentru formularea cererii de începere a urmăririi penale în cazul lui Varujan Vosganian şi, respectiv, Adriean Videanu, pentru complot şi subminarea economiei naţionale.
Solicitările au fost trimise Senatului şi şefului statului de către procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie în urma cererii primite de la şeful DIICOT.
Dosarul în care DIICOT a cerut aviz pentru începerea urmăririi penale a lui Videanu şi Vosganian este desprins din cel în care, în decembrie 2011, procurorii au început urmărirea penală în cazul a 40 de persoane cu funcţii de conducere din Romgaz, Ministerul Economiei şi Agenţia Naţională de Reglementare în Domeniul Energiei, pentru complot şi subminarea economiei naţionale.
Potrivit procurorilor, Varujan Vosganian şi Adriean Videanu, în perioada în care au fost miniştri ai Economiei, au aprobat şi susţinut în Guvern mai multe acte pentru a sprijini interesele financiare ale lui Ioan Niculae şi au folosit unitatea naţională de interes strategic SNGN Romgaz în interesul privat al SC Interagro SA, producând un prejudiciu de aproximativ 130 milioane de dolari.
Procurorii DIICOT susţin că SNGN Romgaz SA a livrat către Interagro gaze naturale din producţia proprie în valoare de aproximativ 1,5 miliarde de lei, respectiv aproximativ 500 de milioane de dolari, din care 270 de milioane de lei, respectiv 92 de milioane de dolari, reprezintă "valoarea reducerilor comerciale acordate ilegal".
Demersul miniştrilor Vosganian şi Videanu s-a realizat în condiţiile în care SC Interagro SA înregistra o datorie reprezentând aproximativ 70 la sută din bugetul anual al societăţii naţionale, au precizat procurorii.