AFP: Evaziunea fiscală distruge România şi trage în jos economia

| 25 aug, 2014

Evaziunea fiscala distruge esenta Romaniei si trage in jos economia tarii, una dintre cele mai sarace din Uniunea Europeana (UE), in ciuda efortului pe care il depune pentru a recupera terenul pierdut in fata celorlalte state membre, se arata intr-o analiza AFP.

Economia subterana reprezinta o patrime din activitatea economica, iar un sfert dintre romani lucreaza la negru. Daca aceste activitati ar fi taxate conform legii, atunci incasarile la stat s-ar dubla, se arata in analiza AFP, citata de nation.com.pk.

Parlamentul European estimeaza ca evaziunea fiscala in randul celor 28 de state membre valoreaza un trilion de euro pe an, cele mai afectate fiind Romania si Bulgaria.

Un raport recent al Comitetului Consiliului Europei impotriva spalarii capitalurilor (MONEYVAL) arata ca economia subterana reprezinta 28,4% din produsul intern brut al Romaniei in 2013, respectiv aproape 40 de miliarde de euro.

"Evaziunea fiscala, in crestere in Romania, reprezinta un risc pentru securitatea nationala", a declarat pentru AFP economistul Ionut Dumitru, presedintele Consiliului Fiscal.

Veniturile putine la buget inseamna conditii proaste in spitale, pacienti fara acces la tratamentele de baza si scoli fara caldura si apa curenta.


Ionut Dumitru sustine ca acesta este unul din lucrurile care trage in jos sistemul educational din tara noastra. "Sacrificarea sanatatii si educatiei unui popor inseamna sacrificarea viitorului sau", a adaugat presedintele Consiliului Fiscal.

Pentru a lupta cu acest fenomen, Romania a infiintat o Directie Antifrauda, in 2013, care se afla sub auspiciul Fiscului.
AFP aminteste un caz "impresionant" de evaziune fiscala. Treizeci de cetateni turci, iordanieni si romani, au creat 58 de firme fantoma pentru a scapa de plata TVA, dupa ce au livrat produse de 100 milioane de euro. 12 dintre ei au fost arestati.

Similar, intr-un alt caz, 22 de romani si chinezi au format un lant de 15 societati frauduloase, care efectuau tranzactii succesive, pentru care nu plateau TVA-ul.

Metodele prin care este fraudat sistemul devin din ce in ce mai sofisticate, a adaugat procurorul sef al parchetului insarcinat cu criminalitatea organizata si terorismul (DIICOT), Alina Bica.

Doar in 2013, DIICOT a trimis in fata justitiei 659 de persoane si a constatat fraude fiscale estimate la peste 200 de milioane de euro.

AFP aminteste ca frauda "atinge" si personalul institutiilor care ar fi trebuit sa lupte cu acest fenomen, amintind cazul lui Sorin Blejnar, fostul sef al Fiscului, care a ajuns in spatele gratiilor din cauza a doua dosare de evaziune.

Insa cele mai multe situatii de evaziune fiscala nu sunt spectaculoase. Mihai Iancu, in varsta de 31 de ani, munceste la negru pentru o mica firma de constructii, are un salariu de circa 380 de euro pe luna. Insa biruruile la stat nu sunt achitate nici de el, nici de angajator.

Consiliul Fiscal arata ca 1,45 milioane de romani munceau la negru in 2012, adica respectiv 23% din numarul total de angajati, iar cel mai afectat sector este cel al constructiilor.

In conditiile in care promisiunea de a limita evaziunea intarzie sa se materializeze, Bucurestiul a obtinut un imprumut de 70 de milioane de euro de la Banca Mondiala pentru imbunatatirea sistemului de colectare a impozitelor, dotand Fiscul cu un sistem informatic integrat.

Dumitru considera ca autoritatile ar trebui in special sa cheltuiasca mai transparent banii publici pentru a stimula contribuabilii sa isi plateasca impozitele. "Cand vad calitatea dezolanta a serviciilor sociale, oamenii au tendinta sa se intrebe: pentru ce sa platesc impozite cand nu primesc nimic in schimb?".

 

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ