Agenţia Naţională Antidrog: Românii sunt cei mai mari fumători pasivi dintre cetăţenii Europei
Romanii sunt cei mai mari fumatori pasivi dintre cetatenii europeni, potrivit statisticilor prezentate de Agentia Nationala Antidrog (ANA), cu ocazia marcarii Zilei Mondiale fara Tutun,
Datele arata ca doar 38% dintre romani sustin ca niciodata sau aproape niciodata nu sunt expusi la fum de tutun la locul de munca, fata de media europeana de 72%, in conditiile in care de sapte ani legea permite fumatul la locul de munca doar in camere special amenajate, separate si izolate.
Potrivit ANA, cele mai recente studii in domeniu au evidentiat ca prevalenta fumatorilor in Romania este de 27% iar restul de nefumatori sunt expusi permanent si devin fumatori pasivi la locul de munca si in spatiile publice si acasa, platind tribut similar cu fumatorul activ din punctul de vedere al sanatatii (Studiul GATS 2011).
La jumatate din fumatorii cu varsta peste 45 de ani sunt inregistrate decese din cauza diferitelor boli induse sau accelerate de fumat.
Bolile care determina cea mai mare mortalitate in Romania sunt exact acelea pentru care fumatul este factor cauzal sau de risc: bolile cardiovasculare, cancerul (in special cel pulmonar, in crestere la sexul feminin) si bolile respiratorii obstructive cronice (BPOC).
Agentia Nationala Antidrog (ANA) a mai anuntat joi ca se alatura Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS) in marcarea Zilei Mondiale fara Tutun (31 mai), prin organizarea, la nivel national, de activitati de informare – sensibilizare – constientizare in mediul scolar sau in comunitate, activitati de petrecere a timpului liber si de formare de abilitati.
In fiecare an, in data de 31 mai, Organizatia Mondiala a Sanatatii, prin institutiile nationale responsabile de monitorizarea si implementarea politicilor de reducere a consumului de tutun, marcheaza Ziua Mondiala Fara Tutun (WNTD), subliniind riscurile de sanatate asociate consumului de tutun si pledand pentru programe eficiente de reducere a consumului de tutun.