Ai aluniţe? Trebuie să citeşti asta
Mici, mari, colorate, plate sau iesite in relief, alunitele se gasesc oriunde pe corp. Fie ca e vorba de un semn de frumusete sau o umflatura maro si inestetica pe piele, cu totii le avem si multi sunt cei care vor sa si scape de ele.
In primul rand, ce este o alunita?
Alunitele se prezinta in diferite forme, culori si dimensiuni, singura trasatura comuna fiind faptul ca toate sunt zone intens pigmentate pe piele, adesea in tente maronii. Alunitele apar ca urmare a producerii in piele a unui pigment cu rol protector, melanina.
Melanocitele formeaza pete rotunde, de culoare variabila (de la galben deschis la brun-negru, uneori cu tente albastrii), cu diametrul de cativa milimetri, uneori insotite de fire de par.
In general, alunitele (nevii melanocitari), sunt benigne, insa unele risca sa se transforme in melanom malin.
Cum recunosti o alunita cancerigena?
Acestea au cel putin 2 centimetri in diametru, sunt intens pigmentate (spre negru), reliefate (aspect de “dom”) sunt situate intr-o zona de frecare.
Atentie mare la alunitele care si-au modificat forma si dimensiunea (sau care au aspect neregulat), la cele care provoaca mancarimi sau sangereaza: acestea trebuie indepartate chirurgical sau cu laserul cu dioxid de carbon, apoi analizate.
Cateva sfaturi cu si despre alunite
- Alunitele trebuie monitorizate; daca se schimba in timp, aceste schimbari trebuie communicate dermatologului.
- Alunitele trebuie lasate in pace – nu le zgandariti, nu incercati sa le smulgeti de unul singur. Nu de alta, dar nu puteti afla cu precizie daca e vorba de o alunita nevinovata sau un melanom.
- Alunitele se pot inlatura prin excizie simpla (incizie + indepartarea formatiunii, uneori cu sutura) sau excizie cu electrocauterizare (se intrebuinteaza un instrument care “arde” zona).
- Inlaturarea alunitei se poate face fie la medicul dermatolog, fie la plastician, in functie de recomandarea dermatologului; mai exista metoda de inlaturare prin “criogeno-chirurgie” - o forma de inghetare a alunitei prin aplicarea locala de nitrogen lichid.
- Ca masura preventiva, expuneti-va la soare cu masura si stati departe de solar!
- Daca va raniti la o alunita, nu intrati in panica. Opriti sangerarea cu un tampon de vata imbibat in rivanol si prezentati-va la medicul dermatolog cat mai repede.