Ai nisip sau pietre de rinichi? Iată cum poţi să scapi de ele FĂRĂ MEDICAMENTE
Porumbul are doua tipuri de flori: feminine si masculine. Matasea de porumb reprezinta florile femeiesti: stigmatele porumbului. Ele au rol vital pentru aceasta cereala si tocmai de aceea au o compozitie deosebita, cu proprietati terapeutice. Matasea de porumb este bogata in antioxidanti, vitamina C, E si K, calciu, potasiu, siliciu, uleiuri volatile si alti compusi benefici pentru sanatate.
Cand sa culegi matasea
Pentru a te asigura de cea mai buna matase de porumb, este necesar ca ea sa fie culeasa la scurt timp dupa ce a aparut. Stiuletii de porumb trebuie sa fie inca verzi, boabele necoapte, iar matasea e indicat sa fie de o culoare galben – verzuie. Dupa recoltare, matasea se pune la uscat intr-un loc ferit de umezeala si de soare, dar bine aerisit. Dupa ce s-a uscat bine se pastreaza in recipiente de ceramica, sticla sau in pungi de hartie ori saculeti textili. Nu se vor folosi pungile din plastic. In conditii optime, matasea de porumb poate fi depozitata pana la un an de zile, cand are loc urmatoarea recoltare. Atentie, matasea care devine inchisa la culoare, in nuante rosiatice, nu mai este buna de recoltat, nu mai are aceleasi proprietati terapeutice.
Pietre la rinichi, dureri menstruale, prostata
Cele mai laudate calitati ale acesteia se refera la faptul ca ajuta la eliminarea pietrelor la rinichi. De asemenea, se pare ca este foarte utila daca vrei sa dai jos un surplus de kilograme. Este benefica si pentru ameliorarea durerilor specifice menstruatiei, cat si in cazul afectiunilor prostatei, hipertensiunii arteriale, dischineziei biliare, reumatismului, gutei, hepatitei cronice, etc. Are un aport bun si in procesul de scadere si stabilizare a glicemiei.
Nisip si pietre la rinichi
Pentru nisipul sau pietrele de la rinichi matasea de porumb este foarte eficienta si recomandata. Ea ajuta la curatarea rinichilor. Trebuie, totusi, facuta o mentiune: daca exista pietre mari si ele nu au inceput sa migreze, atunci e posibil sa se produca niste blocaje. E bine ca preparatele pe baza de matase sa se consume dupa ce pietrele au luat-o spre ureter. Prin faptul ca sprijina organismul in procesul de curatare, matasea este binevenita in curele ce vizeaza detoxifierea.
Cistite
Matasea de porumb este extrem de eficienta si in cazul cistitelor. Este un diuretic excelent si reduce inflamatia aparatului urinar. Are efecte benefice si in cazul persoanelor care au afectiuni ale ficatului sau ale inimii.
Menstruatie si menopauza
Femeile care au o perioada mai dificila inaintea si in timpul menstruatiei lunare ar trebui sa stie ca ceaiul din matase de porumb este de mare ajutor. De asemenea, femeile aflate la menopauza pot gasi un sprijin adevarat in matasea de porumb. Una - doua cani de ceai din aceasta planta, baute zilnic, duc la o imbunatatire a simptomelor specifice menstruatiei sau menopauzei.
Bolnavii de cancer pot si ei sa profite de beneficiile acestei plante. Matasea de porumb este extrem de consistenta in antioxidanti, care ii pot ajuta pe bolnavi in lupta impotriva cancerului.
Forme de administrare
Din matasea de porumb poti face infuzie, ceai, decoct. Si se pot face cure pe anumite perioade in care se administreaza capsule cu extract din matase de porumb. Dintr-o lingurita plina de matase uscata se face o cana de ceai. Se pune in apa fierbinte si se lasa la infuzat cateva minute. Ceaiul se bea, de preferat, neindulcit. Atentie la ceaiul din matase pentru ca el contine mult tanin si daca esti alergic/a la el, atunci nu e recomandat. Taninul se regaseste in orice tip de ceai, insa cantitatile mari pot afecta stomacul, absorbtia fierului, etc.