ALARMĂ în justiţie: Cresc infracţiunile de corupţie. Cum se desfăşoară lupta împotriva criminalităţii organizate
Parchetele de pe lângă tribunale au soluţionat 2.416 cauze având ca obiect infracţiuni de corupţie, în creştere cu 4,55% faţă de anul trecut, a declarat marţi procurorul general al României, Tiberiu Niţu, la prezentarea raportului de activitate al Ministerului Public pe anul 2014, transmite Agerpres.
"Au fost întocmite 298 rechizitorii şi 39 acorduri de recunoaştere a vinovăţiei, prin care au fost sesizate instanţele cu privire la 956 inculpaţi, în creştere cu peste 80% faţă de anul 2013. Dincolo de aceste cifre, este evident că procurorii au abordat speţe din ce în ce mai dificile, în cadrul cărora au investigat fapte complexe, implicând participarea mai multor persoane", a arătat Niţu.
El a mai spus că şi în materia infracţiunilor de conflict de interese, asociată fenomenului corupţiei în sens larg - un alt domeniu considerat prioritar de către Ministerul Public - rezultatele au fost pozitive faţă de 2013, fiind soluţionate 301 dosare şi întocmite 54 de rechizitorii privind 56 inculpaţi.
DOCUMENT INCENDIAR! Cine a împiedicat JUDECAREA lui Iliescu în Dosarul Mineriadei
"Lupta împotriva criminalităţii organizate s-a desfăşurat şi în anul 2014 în parametri buni. Schimbările legislative şi unele soluţii pronunţate de instanţa supremă în interesul legii au dus la o creştere semnificativă a încărcăturii DIICOT, ca structură specializată. Cu toate acestea, structura a menţinut parametrii anilor anteriori în cauze precum traficul de droguri, traficul de persoane, criminalitatea economică şi se cuvine menţionat că a înregistrat progrese semnificative în ceea ce priveşte soluţionarea dosarelor de criminalitate informatică (numărul cauzelor de acest fel finalizate a crescut cu 85% faţă de anul anterior)", potrivit raportului prezentat de Tiberiu Niţu.
Legat de corupţia la nivel înalt, Direcţia Naţională Anticorupţie a întocmit acte de sesizare a instanţei în 317 cauze, prin care s-a dispus trimiterea în judecată a 1.167 inculpaţi, dintre care 107 persoane juridice.
"Trebuie remarcată şi calitatea persoanelor trimise în judecată: parlamentari, secretar de stat, prefecţi, preşedinţi de consilii judeţene, primari, judecători, procurori, funcţionari publici, avocaţi, poliţişti etc.", a subliniat Niţu.