Alegeri în diaspora. LIVIA STANCIU: Strict pe lege, se putea da o ordonanţă de urgenţă
Preşedintele instanţei supreme, Livia Stanciu, a declarat, legat de problemele din diaspora de la scrutinul prezidenţial, că "strict pe lege" se putea da o ordonanţă de urgenţă a Guvernului pentru înfiinţarea unor noi secţii de votare în turul al doilea."Strict pe lege, sigur că se putea da o ordonanţă de urgenţă", a spus Stanciu, înaintea şedinţei plenului Consiluului Superior al Magistraturii.
Livia Stanciu a mai spus, din postura de "cetăţean", că se impun verificări privind problemele apărute la votul din străinătate. "Ca cetăţean, mi se pare firesc ca pe orice problematică ce are impact, sigur trebuie să se efectueze verificări, cercetări, pentru a se transmite un răspuns care să satisfacă interesul pe care poporul l-a manifestat faţă de acest subiect", a spus ea.
La ambele tururi ale alegerilor prezidenţiale, românii din străinătate au ieşit la vot în număr record. În mai multe capitale europene, cozile au fost uriaşe, iar mii de oameni nu au mai putut vota.
Procurorul general al României, Tiberiu Niţu, a anunţat, joi, că după turul 1 al alegerilor prezidenţiale a fost deschis un dosar în care a început urmărirea penală in rem, respectiv faţă de fapta de încălcare a dreptului la vot, ca urmare a problemelor la scrutinul din diaspora. "S-a început urmărirea penală cu privire la faptă şi s-au solicitat relaţii la alte autorităţi. Ancheta se va desfăşura în continuare (...) cu privire la fapta de împiedicare a exercitării dreptului la vot, prevăzut de articolul 385 din Codul penal", a spus Niţu, înainte de şedinţa plenului CSM.
Conform Codului penal, împiedicarea, prin orice mijloace, a liberului exerciţiu al dreptului de a alege sau de a fi ales se pedepseşte cu închisoarea de la 6 luni la 3 ani.
Niţu a precizat că dosarul este instrumentat de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (PICCJ) şi că, referitor la problemele de la votul din diaspora, au fost primite multe sesizări.
Potrivit procurorului general, respective sesizări vizează miniştri şi alţi reprezentanţi ai autorităţilor implicate în organizarea alegerilor din diaspora.
Ştirile orei
Guvernul putea fi acuzat de impiedicarea exercitarii votului , daca ar fi inrautatit conditiile de organizare creatte de sfintele institutii basiste.Dar ele au fost in mod evident imbunatatite , prin nr.de cabine, personal, organizare.Mai mult de atat nu se putea decat cu ajutorul AEC si BEC, ai caror responsabili erau numiti de ....base!
Doamna Stanciu este obedienta regimului basist, si tinteste in guvernul Ponta. Justitia curat independenta! Care ignora tot ce legal e impotriva basistilor, dar se executa instant cind e vorba de inamicii lui base!
Dar stii ce? Nu s-a vrut! Au refuzat sa faca ceva pentru a facilita centatenilor de a-si exercita dreptul constitutional.
Eu recomand sa nu vorbesti doar ca sa nu taci pentru ca Presedintele Instantei (indiferent de afiliatiile ei) are dreptate.
O zii buna.