Alegeri prezidenţiale 2014. Kelemen Hunor: Autonomia e calea pentru prosperitatea comunităţii
Candidatul UDMR la Preşedinţia României, Kelemen Hunor, a declarat că garanţiile instituţionale precum autonomia reprezintă calea pentru prosperitatea comunităţii, formată din maghiari, români şi din celelalte naţiuni.
"Avem o strategie care se bazează pe faptul că cunoaştem trecutul, ştim ce să facem în prezent ca să existăm în viitor. Când spun că avem o strategie regională pentru ţinutul secuiesc subliniez acest lucru. Dorim să muncim pentru secui, fiecare cu ce poate se angajează pentru regiunea sa natală. Am rămas aici, pe aceste meleaguri care au aparţinut odată înaintaşilor noştri, am rămas aici deoarece vrem să îi creştem pe copiii noştri, vrem să avem un viitor pe aceste meleaguri, vrem să trăim şi să muncim şi să rămânem membri ai comunităţii noastre maghiare, vom lucra ca şi cetăţeni ai acestei comunităţi pentru conservarea culturii şi limbii, pentru dezvoltarea comunităţii noastre ca şi comunitate maghiară. Putem să vorbim aici despre autonomie culturală, autonomie teritorială, dar scopul nostru este să trăim ca şi comunitate, împreună cu concetăţenii noştri de naţionalitate română. Vrem să convingem că garanţiile instituţionale ca şi autonomia înseamnă de fapt calea pentru prosperitatea comunităţii, comunitate formată din maghiari, români şi celelalte naţiuni care convieţuiesc', a afirmat Kelemen Hunor, potrivit traducerii oficiale.
Liderul UDMR a susţinut că, de asemenea, este foarte important să existe o identitate regională în ţinutul secuiesc, deoarece aceasta 'serveşte ţara'. 'Această identitate regională contribuie la conlucrare, colaborare, coexistenţă, respectarea culturii celeilalte naţiuni, eventual învăţarea limbii celeilalte comunităţi. Aşa vom fi mai bogaţi (...) Trebuie să conlucrăm, pentru că numai astfel putem să fim autentici şi numai astfel strategia noastră de viitor va fi una viabilă, fără de care nu se poate exista. Mulţi se uită la secui parcă ar fi nişte ciudaţi, dar nu sunt aşa, sunt membrii unei comunităţi care doreşte să supravieţuiască în aşa fel încât să respecte pe ceilalţi şi să contribuie la prosperitatea întregii comunităţi', a subliniat Kelemen Hunor.
La finalul manifestării, liderul UDMR a precizat presei că Uniunea ştie ce doreşte să facă în secuime şi că acest lucru este proiectat pentru toţi cei care trăiesc în această regiune, dar că este nevoie de dialog. 'Ştim ce vrem să facem în secuime, ştim trecutul, ştim prezentul şi ştim viitorul şi respectăm trecutul, tot timpul ne bazăm şi construim tot ce era şi este de construit, aşa cum face orice comunitate, respectând valorile trecutului, trăim şi prezent şi vrem să proiectăm acest viitor împreună cu toţi cei care trăiesc în secuime, toţi cei care trăiesc în aceste judeţe, în această regiune. Acest lucru se poate face prin dialog, îmi pare rău că astăzi încă nu a fost prezent preşedintele CJ (Mureş n.r.), fiindcă eu cred că această iniţiativă de 3-4 ani trebuie dusă mai departe împreună. Sunt şi români în această regiune care merită să fie premiaţi şi lucrează pentru aceste judeţe, această regiune şi cred în forţa dialogului, în forţa argumentelor, în forţa găsirii soluţiilor prin aceste instrumente şi doar prin aceste instrumente. Despre acest lucru am vorbit astăzi', a spus Kelemen Hunor.
Ştirile orei
Care-i diferenta ?
Autonomia pe care maghiarii chiar o au nu a condus la prosperitatea comunitatii maghiare ci la prosperitatea unui grup de politicieni si acoliti corupti .Se pare ca reteta jafului organizat este aceeasi fie ei romani sau maghiari .
Autonomia asa cum o viseaza unii va face sa dispara controlul autoritatilor romanesti (Justitie,Politie,Servicii... ) iar legea va fi aplicata de o clica care acum functioneaza (cum altfel) cu eficienta , subordonata fiind partidelor de sorginte maghiara.