Alegeri prezidenţiale 2014. Monica Macovei: Titus Corlăţean trebuie demis
Alegeri prezidenţiale 2014. Europarlamentarul Monica Macovei, care a candidat în primul tur al alegerilor prezidenţiale, a cerut marţi demisia ministrului Afacerilor Externe, Titus Corlăţean, pentru modul cum au votat românii din străinătate.
Alegeri prezidenţiale 2014. "Până acum nu a răspuns nimeni pentru că mii de români au fost împiedicaţi să voteze, li s-a închis uşa ambasadelor în nas sau au fost chemate forţele de ordine să fie alungaţi de lângă secţiile de votare. Potrivit HG 706/2014 privind stabilirea măsurilor pentru desfăşurarea alegerilor prezidenţiale, Ministerul Afacerilor Externe este instituţia care trebuie să ia 'măsurile necesare pentru organizarea şi dotarea secţiilor de votare din străinătate, precum şi pentru funcţionarea biroului electoral pentru secţiile de votare din străinătate'. Răspunderea este clară şi de aceea ministrul Afacerilor Externe, Titus Corlăţean, cel care a stabilit prin ordin de ministru numărul secţiilor de votare, este primul care trebuie să îşi piardă funcţia', a scris Macovei pe Facebook.
Citeşte şi: ALEGERI PREZIDENŢIALE 2014. Rezultatele finale: PONTA - 40,44%, IOHANNIS - 30,37%
Macovei îi acuză pe premierul Victor Ponta şi pe ministrul Titus Corlăţean că nu au luat nicio măsură concretă pentru ca 'bătaia de joc la adresa românilor din diaspora să nu se mai repete' la turul doi al alegerilor prezidenţiale.
În opinia ei, un nou ministru de Externe ar trebui să anuleze Ordinul de ministru nr. 1.839 din 16 septembrie 2014, prin care a fost stabilit numărul de secţii de votare, şi să suplimenteze numărul acestora acolo unde cetăţenii români 'au fost împiedicaţi să voteze', să suplimenteze cabinele de vot, dar şi numărul ştampilelor pentru a scurta timpul de votare.
Citeşte şi: Titus Corlăţean propune ca declaraţia pe proprie răspundere să poată fi descărcată de alegători
Altă măsură propusă de Monica Macovei se referă la posibilitatea prelungirii programului secţiilor de votare din străinătate în cazul în care vor mai fi români la coadă care doresc să voteze.
'Potrivit art. 385 din Codul penal, '(1) împiedicarea, prin orice mijloace, a liberului exerciţiu al dreptului de a alege sau de a fi ales' este infracţiune şi se pedepseşte cu închisoarea de la 6 luni la 3 ani', a adăugat Macovei.