ALEGERI PREZIDENŢIALE. Tăriceanu: Autonomia pe criterii etnice este importantă, dar să nu ducă la segregare
Preşedintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, a declarat miercuri, la Miercurea Ciuc, că nu a citit proiectul de autonomie teritorială al UDMR, recunoscând că este 'o lacună' a sa, dar crede că autonomia nu trebuie să ducă la segregare şi marginalizarea comunităţii.
'Eu cred că, din punctul meu de vedere, autonomia pe criterii etnice este foarte importantă, dar ea să nu ducă la segregare şi la marginalizarea comunităţii. Dacă acesta este rezultatul, atunci o să vă spun că eu cred că politicienii maghiari vor avea de pierdut', a declarat Călin Popescu-Tăriceanu, la o conferinţă de presă susţinută alături de liderul UDMR, Kelemen Hunor.
Preşedintele Senatului a explicat că se va ajunge la situaţia în care tinerii maghiari vor termina şcoala şi nu vor putea să se integreze în societate, rămânând închişi în judeţul lor întrucât cunoştinţele lor profesionale vor fi doar în limba maghiară.
'Atunci când generaţia tânără va termina şcoala şi va dori să-şi caute un loc de muncă şi ei nu vor fi capabili să se integreze în societate şi în economia românească şi vor trebui să rămână închişi în judeţul lor, vor spune: 'dar eu nu pot să fac nimic, că nu-mi găsesc un loc de muncă, vreau să mă duc în altă parte'. Ce fac, că nu mă înţeleg cu ceilalţi? Nu sunt capabil să folosesc vehiculul important care este, totuşi, limba. Cunoştinţele profesionale le am în limba maternă, dar nu le am în limba în care trebuie să lucrez. E un avantaj sau un dezavantaj? După părerea mea e un dezavantaj', a punctat Tăriceanu.
El a adăugat că viitorul trebuie privit în sensul creării capacităţii de integrare a oricărui cetăţean, pe teritoriul României. 'Eu cred că nu în sensul acesta ar trebui privit viitorul. Viitorul trebuie privit în sensul creării capacităţii de integrare oriunde pe teritoriul României, oricui, inclusiv a celor care locuiesc în comunitatea maghiară. Sigur, dacă vrea să rămână acasă, e foarte bine, dar trebuie să aibă şi posibilităţile. Nu întotdeauna va avea aceste posibilităţi', a mai spus preşedintele Senatului.
El a opinat, în context, referindu-se tot la proiectul de autonomie al UDMR, că în campania electorală există tentaţia unor abordări mai puternice tocmai pentru a atrage electoratul. 'O să discutăm dacă acest proiect este un proiect, aş spune, pe care UDMR-ul îl susţine în continuare', a mai spus Tăriceanu.
Întrebat dacă are un mesaj pentru românii din Harghita, preşedintele Senatului a spus că atât el, atunci când va fi prim ministru, cât şi viitorul preşedinte, trebuie să găsească numitorul comun pentru români şi pentru maghiari, întrucât este de părere că nu trebuie 'să adâncim diferenţele care ne separă, trebuie din contră să ajutăm convieţuirea să fie normală, armonioasă'.
Tăriceanu a mai susţinut că este adeptul regionalizării care să fie mai ales o soluţie economică de dezvoltare în România, iar descentralizarea să aducă decizia mai aproape de cetăţean. 'Modelul centralizat, care este o moştenire a perioadei comuniste trebuie abandonat, dar trebuie să ne ducem către o formulă care să nu însemne adăugarea de birocraţie', a mai spus Tăriceanu.