ALEGERI SUA 2018: Democraţii obţin Camera Reprezentanţilor, Senatul rămâne al republicatilor. Trump: Un succes fantastic

| 07 noi, 09:30

Republicanii preşedintelui Donald Trump urmează să-şi păstreze controlul asupra Senatului, iar democraţii se îndreaptă spre obţinerea controlului asupra Camerei Reprezentanţilor în urma alegerilor de la jumătate de mandat de marţi, arată proiecţiile, transmite BBC News. Şi proiecţii Fox News şi ale altor publicaţii americane confirmă că democraţii preiau controlul asupra Camerei Reprezentanţilor în urma alegerilor de la jumătate de mandat.

Camera Reprezentanţilor din SUA va trece sub controlul democraţilor, în timp ce republicanii preşedintelui Donald Trump ar urma să îşi păstreze majoritatea în Senat, au anunţat posturile de televiziune CNN, Fox News şi ABC, preluate de agenţiile internaţionale de presă.

"Un succes imens în seara asta. Vă mulţumesc tuturor!", a scris Trump pe Twitter, în singura sa reacţie de după apariţia previziunilor, fără a vorbi însă şi despre pierderea suferită de partidul său în Camera Reprezentanţilor.

În acelaşi timp, Casa Albă a anunţat că Trump i-a sunat pe principalii lideri ai republicanilor şi democraţilor.

Donald Trump a felicitat-o pe Nancy Pelosi, liderul opoziţiei din Camera Reprezentanţilor, în condiţiile în care rezultatele parţiale indică o majoritate democrată în această cameră, a anunţat Drew Hammill, adjunctul şefului de cabinet al lui Pelosi.

UPDATE: Republicanii îşi menţin controlul asupra camerei superioare a Congresului, în urma unor victorii în state-cheie precum Indiana, Texas şi North Dakota.

Însă democraţii obţin controlul în Camera Reprezentanţilor, ceea ce va reprezenta o lovitură la adresa agendei preşedintelui.

Numele lui Trump nu apare pe vreun buletin de vot, însă scrutinul de marţi este considerat un referendum asupra polarizării provocate de locatarul Casei Albe.

Democraţii preiau, după opt ani, controlul în Camera Reprezentanţilor - proiecţii

Aceasta nu este o surpriză, în contextul în care Partidul Democrat era creditat în sondaje, înaintea scrutinului, cu o victorie în Camera inferioară a Congresului.

Republicanii lui Trump sunt creditaţi, în schimb, cu o victorie în Senat, asupra căruia îşi păstrează controlul.

Alte publicaţii preconizează că rezultatul alegerilor la Camera Reprezentanţilor arată că democraţii se îndreaptă către o victorie şi apreciază că este prea devreme să anunţe o victorie.

Potrivit CBS News, democraţii urmează să fie majoritari în Cameră după opt ani, scrie BBC News.

Acest lucru înseamnă că ei vor putea să lanseze noi investigaţii în cadrul comisiilor camerei reprezentanţilor, să blocheze proiecte de lege republicane şi să lanseze ideea unei suspendări a preşedintelui Donald trump în vederea inculpării - impeachment - care necesită o majoritate simplă în Camera Reprezentanţilor.

Mitt Romney, ales în Senat

Fostul candidat conservator la preşedinţia americană Mitt Romney a fost ales marţi în Senat, o întoarcere în politică care-i permite să-l critice pe locatarul Casei Albe de la Washington.

"Mă angajez să vă reprezint cu demnitate, integritate şi într-un mod care să vă facă mândri", le-a transmis alegătorilor săi, pe Twitter, Mitt Romney, în vârstă de 71 de ani.

Republicanul l-a învins pe demicratul Jenny Wilson în statul Utah, unde se află o importantă populaţie de confesiune mormonă, ca el, şi care nu a mai trimis un democrat în Senat de 40 de ani.

Senatorul republican Ted Cruz, reales în Texas

Senatorul Ted Cruz din Texas a fost reales marţi, în alegerile de la jumătate de mandat, oferind o victorie importantă Partidului Republican, în urma unei curse strânse cu tânărul democrat Beto O'Rourke, potrivit presei americane, relatează AFP.

Potrivit estimărilor posturilor ABC şi NBC, Ted Cruz nu mai poate fi întrecut de adversarul său, în vârstă de peste 40de ani, considerat o stea în ascensiune în partidul Democrat.

Victoria sa anunţată le permite republicanilor să păstreze un mandat crucial în păstrarea majorităţii în Senat.

Sharice Davids, prima amerindiană aleasă în Congres

O democrată din Kansas, Sharice Davids, devine prima amerindiană aleasă în Congres în urma alegerilor de la jumătate de mandat.

O promotoare entuziastă a artelor marţiale, care îşi recunoaşte orientarea homosexuală, ea a obţinut o victorie într-o regiune conservatoare, în faţa republicanului Kevin Yoder.

Sharice Davids, în vârstă de 38 de ani, crescută de o mamă celibatară care a făcut parte din armată, este absolventă a unui institut pentru funcţionari publici şi a făcut parte, timp de un an, la Washington, din administraţia lui Barack Obama.

Ea este una dintre democraţii care le-au smuls republicanilor mandate în Camera Reprezentanţilor.

Alexandra Ocasio-Cortez, cea mai tânără persoană aleasă în Congres

Tânăra hispanică Alexandra Ocasio-Cortez, în vârstă de 29 de ani, devine cea mai tânără aleasă în Congresul american, în urma alegerilor de la jumătate de mandat - după ce a obţinut, în iunie, o victorie-surpriză în alegeri primare democrate în faţa unui "greu" în Congres, Joe Crowley -, învingându-l pe adversarul său republican Anthony Pappas, în vârstă de 72 de ani, într-o circumscripţie newyorkeză, în Queens şi Bronx, cucerită de democraţi.

Originară din Bronx, această fostă ospătăriţă, care a făcut voluntariat în campania prezidenţială a senatorului Bernie Sanders, a promis să fie purtătoarea de cuvânt a "oamenilor mici" în Congres.

Ea intenţionează să apere cauze susţinute de aripa stângă a Partidului Democrat precum o asigurare de sănătate universală, gratuitatea universităţilor publice şi dreptul la locuinţe accesibile ca preţ.

Tânăra a făcut campanie respingând orice contribuţie din partea unor mari donatori democraţi şi întreprinderi mari, care se fac vinovate, în opinia sa, de faptul că au renunţat la preocupări cu privire la clasele mijlocii.

Ea a povestit în mod repetat cum îşi însoţea - pe când era copil - mama portoricană, care făcea curăţenie în case, şi cum au părăsit părinţii săi cartierul Bronx şi s-au instalat la periferia liniştită a New Yorkului, pentru ca ea să poată frecventa şcoli mai bune.

Victoria sa în alegerile primare a dat speranţe altor mulţi candidaţi de stânga din Partidul Democrat - mai ales unor femei şi reprezentanţi ai minorităţilor, care speră să-i calce pe urme.

Bernie Sanders, reales senator în Vermont

Fostul candidat în alegerile primare democrate din 2016 Bernie Sanders, care a pierdut în faţa lui Hillary Clinton, a fost reales senator în statul Vermont, cu 62,5% din voturile exprimate, potrivit rezultatelor difuzate de mai multe publicaţii americane, relatează AFP.

Un senator independent, Sanders a candidat în alegerile primare democrate din 2016 împotriva lui Hillary Clinton şi a atras multe voturi, mai ales din partea tinerilor.

Bernie Sanders, un reprezentant al stângii americane, este un critic dur şi frecvent al preşedintelui american Donald Trump.

Un apărător aprig al asigurării de sănătate universale, numele său este evocat cu regularitate între eventualii contracandidaţi ai lui Donald Trump.

Două femei musulmane, democrate, alese pentru prima oară în Congres

Ilhan Omar şi Rashida Tlaib au devenit primele două femei de confesiune musulmană alese în Congresul american în urma alegerilor de la jumătate de mandat, relatează Le Figaro.

Cele două candidate democrate din Minnesota şi, respectiv, din Michigan, au fost alese în Camera Reprezentanţilor.

"Am reuşit împreună. Mulţumesc", a scris într-un mesaj pe Twitter Ilhan Omar, o refugiată somaleză.

Ea i-a transmis, apoi, lui Rashida Tlaib, născută la Detroit, ai cărei părinţi sunt imigranţi palestinieni, "abia aştept să îmi exercit mandatul împreună cu tine, inchallah".

Un guvernator gay, democratul Jared Polis, ales pentru prima oară în SUA

Statul Colorado (vest) a ales un guvernator care îşi asumă în mod public orientarea homosexuală, în alegerile de la jumătate de mandat, democratul Jared Polis, o premieră în Statele Unite.

Jared Polis, ales în Camera Reprezentanţilor din 2008, l-a înfrânt pe republicanul Walker Stapleton.

În 2015, Kate Brown a devenit prima guvernatoare bisexuală, aleasă în Oregon.

Alt guvernator, Jim McGreevey, din New Jersey, şi-a dezvăluit orientarea homosexuală, după care a demisionat în 2004.

Tag-uri:
loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ