ALEGERILE LOCALE 27 SEPTEMBRIE: După ce reguli ne vom vota primarii şi consiliile locale
Alegerile locale din 27 septembrie vor fi primele cu măsuri de siguranţă sanitară speciale şi se vor desfăşura cu anumite limitări. Executivul Orban a aprobat, în sedinţa de luni, un proiect de hotărâre de Guvern ce vizează măsurile catre trebuie respectate în ziua votului.
Secretarul de stat în Ministerul Afacerilor Interne, Raed Arafat, a declarat, luni, că alegătorii trebuie să se prezinte la secţiile de votare cu propria mască, însă cei care nu au li se vor pune la dispoziţie măşti de protecţie.
La finalul şedinţei de Guvern, secretarul în MAI Raed Arafat a declarat că recomandă alegătorilor să vină cu masc de acasă, chiar dacă va exista posibilitatea primirii uneia înainte de intrarea în secţia de votare, precum şi a unui pix personal pentru a reduce riscul infectării cu noul coronavirus.
Principalele reguli pentru ziua de vot sunt reprezentate de dezinfectarea mâinilor alegătorilor atât la intrarea, cât și la ieșirea din secția de votare; purtarea obligatorie a măștii faciale, cu excepția unui scurt moment în care aceasta se va da jos pentru verificarea identității; persoanele aflate în izolare sau în carantină (infectate sau suspecte de infectare cu coronavirus) vor vota la urna mobilă.
Buletinele vechi vor fi manipulate de lucrătorii din sectiile de votare, după ce aceştia îşi vor dezinfecta mâinile.
Potrivit lui Arafat, regulile precum purtarea măştilor, triajul, dezinfectarea spatiilor la nivelul sectiilor de vot vor fi stabilite prin ordin al MS cu MAI şi cu avizul AEP.
Membrii birourilor electorale ale secţiilor de votare şi personalul de pază care însoţesc urna specială nu vor intra în locuinţa în care se află alegătorul şi vor realiza toate formalităţile la intrarea în aceasta, asigurând o distanţă de minimum un metru faţă de alegător, conform hotărârii de guvern privind prelungirea stării de alertă pe teritoriul României începând cu data de 15 septembrie.
Totodată, în ziua votării, echipa care transportă urna specială se va deplasa mai întâi la adresele solicitanţilor din alte cauze decât COVID-19, la unităţile sanitare non-COVID, la unităţile medico-sociale, azile de bătrâni, penitenciare şi centre de reţinere şi arestare preventivă. Abia ulterior, echipa care transportă urna specială se va deplasa la unităţile sanitare COVID-19 şi la adresele persoanelor izolate şi carantinate, conform documentului.
"Membrii birourilor electorale ale secţiilor de votare şi personalul de pază care însoţesc urna specială trebuie să poarte mască şi mănuşi ce trebuie schimbate sau dezinfectate cu o soluţie dezinfectantă pe bază de alcool la părăsirea fiecărei incinte. Membrii birourilor electorale ale secţiilor de votare şi personalul de pază care însoţesc urna specială nu vor intra în locuinţa în care se află alegătorul şi vor realiza toate formalităţile la intrarea în aceasta, asigurând o distanţă de minimum 1 metru faţă de alegător", menţionează sursa citată de Agerpres.
Alegătorul care votează prin intermediul urnei speciale şi celelalte persoane prezente în incintă vor purta obligatoriu mască. Alegătorul îşi va dezinfecta mâinile înainte de preluarea buletinelor de vot şi a ştampilei cu menţiunea "Votat", îşi va înlătura pentru scurt timp masca spre a fi identificat şi îşi va repoziţiona masca acoperind nasul şi gura.
Alegătorul va semna în lista electorală utilizând ori de câte ori este posibil pixul personal. Ştampila cu menţiunea "Votat" şi, dacă este cazul, pixul utilizat de alegător se dezinfectează după votare de către unul dintre membrii echipei care transportă urna specială prin pulverizare/ştergere cu soluţie dezinfectantă sau prin ştergere cu şerveţele/lavete impregnate cu dezinfectant pe bază de alcool", reiese din document.
În cazul în care este vorba despre persoane internate în unităţi sanitare, echipamentul de protecţie pentru membrii birourilor electorale şi personalul de pază care însoţesc urna specială va fi asigurat de către unitatea sanitară, în conformitate cu nivelul de echipare corespunzător secţiei respective.
Accesul în localul de vot se va face eşalonat, astfel încât în sala unde se votează să nu fie prezenţi, în acelaşi timp, mai mult de 5 alegători şi să se respecte distanţarea de minimum un metru.
Accesul în localul de vot se va face eşalonat, astfel încât în sala unde se votează să nu fie prezenţi, în acelaşi timp, mai mult de 5 alegători şi să se respecte distanţarea de minimum un metru. Alegătorii vor fi obligaţi să îşi dezinfecteze mâinile la intrarea în sediul secţiei de votare şi la ieşire.
Alegătorul va fi instruit să poziţioneze actul de identitate sau documentul de identitate în suportul terminalului informatic astfel încât datele sale de identificare să poată fi preluate în Sistemul informatic de monitorizare a prezenţei la vot şi de prevenire a votului ilegal - SIMPV.
În vederea identificării de către operatorul de calculator şi de către membrii biroului electoral al secţiei de votare, alegătorul va fi instruit să îşi îndepărteze pentru scurt timp masca spre a fi identificat, la o distanţă de minimum 1,5 m faţă de operatorul de calculator şi membrii biroului electoral al secţiei de votare. După identificare, alegătorul îşi va repoziţiona masca acoperind nasul şi gura.
Pe cât posibil, buletinele de vot, ştampila cu menţiunea "Votat" şi pixurile ce vor fi utilizate de către alegători pentru semnare vor fi dispuse astfel încât alegătorul să le poată prelua singur, fără a avea contact direct cu membrii biroului electoral al secţiei de votare.
După exercitarea dreptului de vot, alegătorul îşi va aplica singur, la indicaţia şi sub supravegherea membrilor biroului electoral al secţiei de votare, timbrul autocolant ori ştampila cu menţiunea "Votat".
Vor fi stabilite "pe cât posibil, prin grija primarilor", circuite separate de intrare şi de ieşire în sediul secţiei de votare şi în localul de vot, fiind asigurat şi personalul tehnic care va măsura temperatura participanţilor la procesul electoral.
Edilii ar urma să asigure termometrele non-contact, iar Ministerul Sănătăţii - materialele de protecţie sanitară, precum şi materiale dezinfectante pentru secţiile de votare.
Preşedintele biroului electoral al secţiei de votare sau locţiitorul acestuia, după caz, se va asigura că numărul total al persoanelor care sunt prezente în acelaşi timp în localul de vot, exceptând alegătorii, nu va fi mai mare de 15.
Numărul total al persoanelor care sunt prezente în acelaşi timp în localul de vot, pe durata numărării voturilor, nu poate fi mai mare de 20.