Alina Gorghiu: Codul penal și codul de procedură penală sunt făcute harcea parcea

| 26 oct, 13:54

Alina Gorghiu a anunțat că luni PNL va depune proiectul de lege pentru transpunerea recompandărilor Comisiei de la Veneția pe legile Justiției, în momentul de față Codul penal și cel de procedură penală fiind făcute „harcea-parcea”, relatează Mediafax. Aceasta a mai spus că așteaptă ca Florin Iordache și alte somități PSD să își ceară scuze pentru ”aberațiile” susținute în comiei, care ”s-au dovedit a fi neconstituționale”.

 

„Din punctul meu de vedere este făcut harcea-parcea codul penal şi mai ales codul de procedură penală. Luni vom depune proiectul de lege care să transpună toate recomandările Comsiei de la Veneţia şi pe legile justiţiei şi pe codul penal şi pe codul de procedură penală. Mă aştept să îl văd pe domnul Iordache ispăşit de data aceasta şi să vină cu capul în pământ să îşi ceară scuze că toate aberaţiile pe care le-a susţinut în comisie împreună cu colegii domniei sale, domnul Nicolicea, Şerban şi alte somităţi PSD, s-au dovedit a fi neconstituţionale, să le scoatem din start toate acele modificări pe care le-au dorit şi şi-au dovedit limitele în momentul acesta şi să ne apucăm de o dezbatere serioasă. Mă aştept să facă lucrul acesta cât se poate de repede după motivarea Curţii. Însă în paralel, pentru că nu mizez pe buna credinţă a PSD, mergem cu proeictul nostru de lege separat”, a afirmat senatorul PNL Alina Gorghiu, în Parlament.

 

Parlamentarul liberalul susține că autorii modificărilor aduse legilor Justiției, inclusiv Liviu Dragnea, au ținut țara în loc timp de un an de zile „pentru obsesia privind abuzul în serviciu”.
„Aştept şi eu motivarea Curţii ca să mă uit aşa în ochii domnului Dragnea şi în ochii celorlalţi interesaţi de câteva reglementări punctuale din codul penal şi anume abuz în serviciu şi încă câteva articole ca să le pot spune că ne-au ţinut ţara asta în loc un an de zile cu obsesia lor pentru abuzul în serviciu şi o altă reglementare care să poată să îi rezolve problema domnului Dragnea fără să se ocupe în acest timp de problemele de guvernare, fără să se ocupe de agenda publică a cetăţeanului. Evident că se vor grăbi să găsească o nouă soluţie pentru reglementări”, a aăugat Gorghiu.
Curtea Constituțională a constatat, joi, că un număr de 31 de dispoziții din legea de modificare a Codului Penal sunt neconstituționale, precum noile definiții ale infracțiunilor de abuz în serviciu și trafic de influență, dar și anumite prevederi legate de omorul calificat și mărturia mincinoasă.
CCR a conexat, joi, trei sesizări de neconstituționalitate depuse de ÎCCJ, președintele Klaus Iohannis și de un număr de 110 deputaţi PNL, PMP, USR şi neafiliaţi, pe marginea legii prin care Parlamentul a modificat Codul Penal, potrivit unui comunicat de presă transmis de Curtea Constituțională.

 

Astfel, judecătorii CCR au admis o parte din obiecţiile formulate şi au constatat că 31 de dispoziţii sunt neconstituționale, potrivit unui comunicat de presă al instituției remis, joi, MEDIAFAX.
Prin urmare, proiectul care aduce modificări Codul Penal se va reîntoarce la Parlament, pentru ca articolele declarate neconstituționale să fie puse în acord cu decizia de joi a Curții.
Printre primele articolele declarate neconstituționale este cel care redefinește infracțiunea de abuz în serviciu în legea de modificare a Codului Penal.

 

„Art. 297. – (1) Fapta funcţionarului public, aflat în exerciţiul atribuţiilor de serviciu reglementate expres prin legi, ordonanţe de guvern sau ordonanţe de urgenţă, care refuză să îndeplinească un act sau îl îndeplineşte prin încălcarea atribuţiilor astfel reglementate, a unor dispoziţii exprese dintr-o lege, ordonanţă de guvern sau ordonanţă de urgenţă, în scopul de a obţine pentru sine, soţ, rudă sau afin până la gradul II inclusiv, un folos material necuvenit şi prin aceasta cauzează o pagubă certă şi efectivă mai mare decât echivalentul unui salariu minim brut pe economie sau o vătămare a drepturilor sau intereselor legitime ale unei persoane fizice sau juridice, se pedepseşte cu închisoare de la 2 la 5 ani sau amendă”, arată textul declarat neconstituțional.

 

Comisia de la Veneţia a exprimat preocupare, în avizul adoptat vinerea trecută, privind proiectele de amendamente la Codul Penal şi la Codul de Procedură Penală din România, subliniind că modificările afectează grav eficienţa sistemului judiciar penal şi acţiunile anticorupţie.

 

Conform avizului adoptat vineri, Comisia de la Veneţia "exprimă preocupare că multe dintre proiectele de amendamente la Codul Penal şi la Codul de Procedură Penală din România afectează grav eficienţa sistemului judiciar penal în combaterea infracţiunilor de corupţie, a infracţiunilor violente şi a criminalităţii organizate".

 

 

Tag-uri:
loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ