Alina Gorghiu îi cere demisia lui Tăriceanu
Co-preşedintele PNL Alina Gorghiu a declarat, miercuri, că PNL cere încă o dată lui Călin Popescu Tăriceanu două semnături: "una pe hotărârea privind cazul Şova publicată în Monitorul Oficial, iar alta privind demisia sa din funcţia de preşedinte al Senatului".
Preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu a declarat, miercuri, că Senatul va da hotărârea în cazul votului privind arestarea preventivă a lui Dan Şova doar după publicarea în Monitorul Oficial a motivării deciziei Curţii Constituţionale.
"Am discutat astăzi în şedinţa de conducere a PNL despre acest tablou al abuzurilor zugrăvit de Victor Ponta şi Călin Popescu Tăriceanu, motiv pentru care PNL a decis ca astăzi în Biroul Permanent al Senatului să solicităm ca hotărârea pe solicitarea din data de 25 martie să fie redactată şi trimisă la Monitorului Oficial. Din păcate, PSD şi Călin Popescu Tăriceanu au respins această solicitare. Vom face revenire la solicitarea noastră în plenul Senatului şi vom vedea care va fi rezultatul. Cert este că astăzi îi vom cere încă o dată lui Călin Popescu Tăriceanu cele două semnături, una dată pe hotărârea pe care ar trebui să o vedem publicată în Monitorul Oficial şi una privind demisia domniei sale pentru că conduce în fiecare zi Senatul pe o pantă a decredibilizării, pentru faptul că gestionează foarte prost această situaţie şi a generat un abuz în Parlament, care are consecinţa că astăzi sunt solicitate documente diverse instituţii", a reacţionat co-preşedintele PNL, Alina Gorghiu.
Liderul PNL a mai spuscă în şedinţa conducerii PNL s-a discutat şi despre "discreţia suspectă" a lui Victor Ponta pe acest subiect, adăugând că PNL îi cere lui Ponta să încurajeze majoritatea parlamentară să-i solicite demisia lui Călin Popescu Tăriceanu.
"Am discutat cu toţii despre discreţia suspectă a premierului, în calitate de preşedinte al principalului partid din Senat. Nu înţelegem această discreţie suspectă în condiţiile în care domnia sa are pe facebook tot felul de opinii despre orice, inslusiv despre candidatura în SUA. Aş vrea să-i solicit la modul cel mai serios, în numele PNL, al societăţii civile şi al bunului simţ să încuraZete majoritatea din Senatul României şi să-i ceară lui Călin Popescu Tăriceanu să semneze această hotărâre şi să ieşim din acest tablou negru în care singur s-a băgat", a adăugat Gorghiu.
La rândul său, liberalul Mario Ovidiu Oprea a declarat, miercuri, după şedinţa Biroului Permanent, că i-a cerut preşedintelui Senatului, Călin Popescu Tăriceanu să publice chiar astăzi ( miercuri, nr) hotărârea în cazul lui Dan Şova, arătând că refuzul lui Tăriceanu este un "abuz şi o încercare de tergiversare".
"Este zi lucrătoare, lucrul acesta se poate face fără niciun fel de probleme. Am primit un refuz, pe motiv că de la Curtea Constituţională avem un comunicat de presă şi nu o adresă oficială. Noi interpretăm acest refuz ca fiind un abuz din partea preşedintelui Senatului şi susţinut de PSD", a arătat senatorul liberal, membru în Biroul Permanent al Senatului.
Mario-Ovidiu Oprea a mai spus că acest comunicat din partea Curţii Constituţionale specifică foarte clar faptul că Senatul are obligaţia de a redacta această hotărâre, de a o face publică instituţiilor şi de a o publica în Monitorul Oficial.
"Orice încercare de tergiversare, că este pe un anumit tip de document sau alt tip, noi o găsim ca o încercare de apărare de către PSD şi de către preşedintele Senatului a senatorului Şova. Nu se doreşte acest lucru iar din perspectiva PNL, în situaţia în care acest răspuns va fi de respingere, noi vom ataca la Curtea Constituţională", a mai declarat Oprea, precizând că "liberalii nu iau parte la aşa ceva".
Preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu a declarat, miercuri, că Senatul va da hotărârea în cazul votului privind arestarea preventivă a lui Dan Şova doar după publicarea în Monitorul Oficial a motivării deciziei Curţii Constituţionale.
"Până nu apare motivarea scrisă a Curţii Consttuţionale, publicată în Monitorul Oficial, nu putem spune că suntem în faza de comunicare oficială, interinstituţională, în aşa fel încât să ne permitem o anumită poziţie şi reacţie", a spus Tăriceanu, întrebat când va redacta Senatul decizia în cazul votului privind arestarea preventivă a lui Dan Şova, în urma deciziei Curţii Constituţionale.
Călin Popescu Tăriceanu nu a dorit să spună dacă va fi o hotărâre de respingere a arestării preventive, în cazul Şova. "Nu mă puneţi să anticipez, pentru că nu ştiu care este conţinutul motivării Curţii Constituţionale", a adăugat el.
"Preşedintele Senatului nu e şeful Senatului, în sensul în care el dă ordine şi Senatul execută. Preşedintele Senatului are un singur vot, ca şi ceilalţi membri, şi nu face decât să formalizeze deciziile pe care Senatul le ia cu majoritatea voturilor", a mai spus Tăriceanu.
Curtea Constituţională (CC) a decis, pe 8 aprilie, referitor la sesizarea preşedintelui CSM, în urma votului în cazul Şova, că există un conflict juridic de natură constituţională între PICCJ şi Senat, declanşat de refuzul acestuia din urmă de a redacta hotărârea care atestă rezultatatul votului.